Сталін для українців кат, для росіян взірець – КМІС

12:23, 03.08.2023
Сталін для українців кат, для росіян взірець – КМІС

Ставлення до Сталіна - яскравий ціннісний маркер, який демонструє різницю (прірву) між українцями і росіянами.

У росії прихильниками Сталіна вважають себе понад 63% громадян, в Україні - 4%. У рф його популярність лише зростає.

 

Як інформує УМ, про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології й 3 серпня опублікованому на сайті відомства.

 

Запитання про ставлення до Сталіна КМІС регулярно ставить українцям протягом останніх 11 років. Ще до Революції гідності позитивно до нього ставилися 23% українців, негативно - 37%. Ситуація істотно не змінювалася до 2021 року.

 

"Після повномасштабного вторгнення громадська думка населення кристалізувалася - улітку 2022 року 64% респондентів негативно ставилися до Сталіна, а частка тих, хто ставився позитивно, становила 5%. Станом на 2023 рік 61% респондентів негативно ставляться до Сталіна (деяке зниження за рахунок зростання з 23% до 26% тих, хто має байдуже ставлення), позитивно - лише 4%", - йдеться у повідомленні.

 

Негативне ставлення до Сталіна переважає в усіх регіонах України та не залежить від віку й від того, якою мовою спілкуються респонденти.

 

В Росії при цьому більшість населення ставиться до Сталіна позитивно. Між 2012 та 2013 роками частка росіян, які мають до нього позитивне ставлення, зросла з 28% до 63%.

 

"Ставлення до Сталіна - яскравий ціннісний маркер, який демонструє різницю (прірву) між українцями і росіянами", - прокоментував директор КМІС Антон Грушецький.

 

Опитування було проведене 26 травня - 5 червня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитано 984 респонденти з усіх регіонів України, крім АР Крим. Похибка не має перевищувати 3,4%.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лєнін-Сталін-Путін: мафіозний діагноз.