путіну примарився злочин у постачанні Україні касетних боєприпасів зі США

15:36, 16.07.2023
путіну примарився злочин у постачанні Україні касетних боєприпасів зі США

путін не втомлюється брехати та погрожвати зброєю. (kremlin.ru)

Російський диктатор владімір путін не кліпнвши оком заявляє, що постачання в Україну касетних боєприпасів західними країнами слід вважати злочином.

 

І це попри те, що російські окупанти неодноразово застосовували касетні боєприпаси проти ЗСУ та цивільного населення.

 

Як інформує Україна молода, відповідний відеофрагмент інтерв'ю путіна опублікував журналіст пропагандистського телеканалу "Росія 1" Павло Зарубін у неділю.

 

"Що стосується касетних боєприпасів, то оцінку цим боєприпасам дала сама адміністрація США вустами своїх співробітників якийсь час тому, коли використання касетних боєприпасів було названо самою адміністрацією США злочином. Ось, я думаю, до цього і треба так ставитись", — сказав господар Кремля.

 

За його словами, росія має достатній запас різних видів касетних боєприпасів. І збрехав, що російська армія нібито "досі їх не використовувала", однак, якщо "вони будуть застосовуватися проти нас — ми залишаємо за собою право на дзеркальні дії".

 

Касетний боєприпас — це особливий вид снаряду з тонкими стінками. Основним елементом касетного боєприпасу є головна снарядна частина. Цю форму наповнюють дрібними осколками, авіамінами, протитанковими, протипіхотними або запальними мінами.

 

Одна касетна бомба може містити мінімум десять мін та дрібних деталей до них, які перебувають у спеціальних стінках-перегородках. Таким чином у бомбі міститься велика кількість маленьких бомб, які після детонації в повітрі висипаються та розсипаються по всій зоні ураження.

 

Понад 120 країн приєдналися до конвенції, яка забороняє їх використання як негуманне та невибіркове, значною мірою через високий рівень несправностей, які засмічують ландшафт суббоєприпасами, що не вибухнули, що загрожує як дружнім військам, так і цивільним особам, часто протягом десятиліть після закінчення конфлікту.

 

США, Україна та росія, яка, як стверджується, широко використовувала їх в Україні, не є сторонами конвенції. Вісім із 31 члена НАТО, включаючи США, не ратифікували конвенцію.

 

Нагадаємо, увечері 7 липня США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів, що включає зокрема касетні боєприпаси.

 

Як повідомляла «УМ», раніше командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський заявив, що Україна вже отримала касетні боєприпаси від США, але ще не використовувала їх.