Головні теми переговорів з учасниками саміту НАТО–Зеленський

11:30, 12.07.2023
Головні теми переговорів з учасниками саміту НАТО–Зеленський

Зеленський прибув на другий день саміту НАТО у Вільнюсі 12 липня / (Фото: Associated Press)

З главами держав та урядів НАТО Президент України Володимир Зеленський обговорюватиме надання Києву військової допомоги, запрошення України у НАТО та безпекові гарантії.

 

Як інформує УМ, про це 12 липня він сказав журналістам після прибуття на саміт НАТО у Вільнюсі.

 

"На нашому порядку денному сьогодні є три пріоритетні питання. Перше – це нове озброєння та пакети підтримки нашої армії на полі бою. Друге – це запрошення до НАТО", - сказав глава держави.

 

За його словами, наразі Україна почула, що отримає це запрошення, коли дозволятимуть безпекові умови. "Я хочу обговорити з нашими партнерами всі ці питання", - сказав Зеленський.

 

Він додав, що ще одним питанням на порядку денному є безпекові гарантії для України.

 

"І третє – ми будемо говорити про це та битися за це – це безпекові гарантії для України на шляху до НАТО", - сказав Зеленський.

 

Уперший день саміту глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

 

У середу пройде інавгураційне засідання Ради НАТО-Україна на вищому рівні. Перед цим також пройде засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів з країнами-партнерами.

 

Президент України також проведе низку двосторонніх зустрічей.

 

Як повідомляла УМ, саміт НАТО у Вільнюсі вирішив зблизити Альянс з Україною.