Палінню бій: в Україні заборонили рекламувати й продавати електронні цигарки

10:58, 11.07.2023
Палінню бій: в Україні заборонили рекламувати й продавати електронні цигарки

Затятим любителям цигарок варто призадуматися над своїм здоров"ям. (Фото: Телеграм МОЗ України)

В Україні набувають чинності із 11 липня зміни до законодавства, які забороняють рекламувати електронні пристрої для куріння та продавати електронні сигарети, а також рідини до них з ароматичними й смаковими добавками.

 

Як інформує УМ, про це 11 липня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя у Телеграм.

 

До заборонених належать такі вироби:

 

тютюнові вироби з ароматичними добавками (енергетичні добавки, вітаміни, кофеїн, таурин; добавки, які роблять викиди диму кольоровими), які можуть вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюну;

сигарети та тютюн для самокруток (зокрема, фільтр, папір чи капсула яких містить тютюн або нікотин, або смако-ароматичні добавки);

рідини з нікотином чи без, які містять смако-ароматичні добавки (зокрема, зі смаком фруктів, ментолу чи кофеїну).

 

Тепер заборонено також виробництво і продаж такої продукції, але залишки можна розпродавати ще протягом року. Штраф за продаж неповнолітнім становить 1 020 гривень, за повторне порушення — 10 200 гривень.

 

У грудні 2021 року Рада заборонила продаж міцних і ароматизованих сигарет й обмежила продаж електронних пристроїв. До того ж на пачках виробники сигарет повинні збільшити площу медичних попереджень про негативні наслідки для здоровʼя — тепер вони мають займати 65% площі та обовʼязково містити фото або малюнки наслідків куріння.

 

У грудні 2020 року Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт № 828-IX, запропонований премʼєр-міністром, який забороняє продавати неповнолітнім електронні сигарети та рідини до них.

 

Як повідомляла УМ, Канада посилює боротьбу з тютюнопалінням.