Сі персонально застеріг путіна від застосування ядерної зброї в Україні – Financial Times

10:27, 05.07.2023
Сі персонально застеріг путіна від застосування ядерної зброї в Україні – Financial Times

Сі Цзіньпін, судячи з усього, досить жорстко поговорив і попередив путіна, щодо "ядерки".

Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг господаря Кремля путіна від застосування ядерної зброї в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Financial Times із посиланням на західних і китайських чиновників.

 

Попередження Сі Цзіньпін зробив під час свого візиту до Москви в березні. За словами старшого радника китайського уряду, стримування путіна від використання такої зброї було центральним елементом кампанії Китаю з відновлення зіпсованих звʼязків із Європою. Китай послідовно виступав проти застосування ядерної зброї в Україні у своїх публічних заявах.

 

За словами старшого радника уряду Китаю, ядерний удар росії по Україні чи по одному з її європейських союзників може настроїти континент проти Китаю, а постійний тиск із боку Пекіну, аби запобігти удару, може допомогти покращити відносини з континентом.

 

Finanical Times пише, що путін залишився розчарований після того, як візит Сі не приніс росії жодних відчутних результатів, як-от схвалення довгоочікуваного трубопроводу «Сила Сибіру — 2», заявили представники західних спецслужб. За словами офіційних осіб, засудження застосування ядерної зброї в їхньому спільному комюніке майже напевно додали на вимогу Китаю.

 

4 липня Збройні сили України офіційно повідомили про можливу підготовку найближчим часом провокації на території Запорізької атомної електростанції. При цьому росіяни хочуть звинуватити Україну в обстрілі станції. Провокація може статись «найближчим часом».

 

13—14 червня США організували в Єгипті робочу зустріч із представниками Китаю, Франції, росії та Великої Британії («Ядерна пʼятірка»), де говорили про зниження ризиків.

 

Як повідомляла УМ, в Запоріжжі розпочинаються навчання на випадок надзвичайної ситуації на ЗАЕС.