ОБСЄ бойкотуватиме країни, які готові видавати візи росіянам

10:58, 03.07.2023
ОБСЄ бойкотуватиме країни, які готові видавати візи росіянам

В ОБСЄ нарешті зайняли тверду позицію. (Фото Верховної Ради України)

Після гарячих дебатів Парламентська асамблея ОБСЄ вирішила не проводити свої засідання в країнах, які готові видавати візи росіянам, та засудила рашизм як державну ідеологію країни-агресора.

 

Це рішення - довгоочікуване.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба ВРУ.

 

А ще, як зазначає ВР, вперше міжнародна організація засудила рашизм як державну ідеологію країни-агресора.

 

На пленарній сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ схвалили важливу резолюцію української делегації щодо дій ОБСЄ в умовах російської збройної агресії. Про це повідомляє член української делегації, народний депутат Євгенія Кравчук.

 

Відповідно до головних положень документу ПА ОБСЄ закликає:

 

- скликати статутні засідання лише в тих країнах, які підтримуватимуть візові заборони для російських парламентарів;

 

- не призначати російських парламентарів, які підтримують війну, на відповідальні посади в Асамблеї до припинення агресії;

 

- створити Спеціальний комітет на підтримку парламенту України для кращої координації консультацій між парламентарями з широкого кола питань, пов'язаних з повномасштабним вторгненням РФ, а також для надання допомоги українському народу (це рішення до цього підтримав Постійний комітет асамблеї).

 

Документ підтверджує необхідність ухвалення поправок до Регламенту щодо тимчасового призупинення мандата парламентської делегації держави у разі порушення нею суверенітету і територіальної цілісності іншої держави.

 

"Нарешті, Резолюція підтримує створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України з метою притягнення до відповідальності російських посадових осіб, а також закликає засудити російську державну ідеологію рашизму. Уперше документ міжнародної організації згадує рашизм як державну ідеологію агресора! В перший же день роботи сесії ПА ОБСЄ у Ванкувері здобули для України потужну політичну підтримку Асамблеї! На крок ближче до міжнародної ізоляції росіян! Не зупиняємося працювати Дякую усім колегам із делегації за злагоджену роботу!", - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомляла УМ, членство рф в ОБСЄ ще має сенс - генсек Хельга Марія Шмід.