Україна потребує справедливого миру, а не припинення вогню - Штайнмаєр

16:21, 14.06.2023
Україна потребує справедливого миру, а не припинення вогню - Штайнмаєр

Час для переговорів з РФ не настав, – Штайнмаєр

Мирні переговори між рф та Україною можуть розпочатися лише тоді, коли для цього будуть створені відповідні умови, які поки що не склалися, адже Україна потребує справедливого миру.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в ефірі телеканалу  Weit.

 

«На цей час треба визнати, що ситуація для переговорів або припинення вогню наразі, очевидно, ще не настала», - зазначив президент Німеччини.

 

Він додав, що ці питання також не будуть вирішуватися без України. Припинення вогню без гарантування того, що майбутній мир буде справедливим, німецький президент не бачить як вихід із ситуації. Ці, хто цього вимагають, зауважив він, не повинні забувати, що «якщо Україна припинить оборонятися, це означатиме кінець України».

 

Говорячи про майбутні гарантії безпеки для України, Штайнмаєр зауважив, що союзники по НАТО проводять конфіденційні консультації щодо того, як вони мають виглядати. Він вважає неправильним розголошувати деталі домовленостей на даному етапі і сподівається, що партнери досягнуть консенсусу.

 

Кожен, хто стверджує, що знає, коли завершиться ця війна, каже неправду, зазначив Штайнмаєр і не став давати власний прогноз розвитку подій. За його словами, війна, яку Росія розв’язала проти України 24 лютого і яка принесла нестерпні страждання та сотні тисяч жертв, триває вже «надто довго», але Росія може її зупинити дуже швидко, хоч сьогодні - якщо забере свої війська з української території.

 

Штайнмаєр визнав наївність тодішньої політики не лише Німеччини, а й усього Заходу щодо Росії, яка передбачала вбудування РФ у спільну європейську безпекову архітектуру.

 

Штайнмаєр, який обіймав посаду міністра закордонних справ в уряді Ангели Меркель, і як член Соціал-демократичної партії Німеччини раніше виступав за зміцнення співробітництва з Росією, як автор «формули» свого імені також наполягав на виконанні умов Мінських домовленостей. Але після початку повномасштабного вторгнення в Україну визнав, що помилявся щодо Росії.

 

Як повідомляла УМ, раніше Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що перемир’я між росією й Україною означатиме, що рф збереже собі окуповану територію, тому він не бачить сенсу сідати за стіл переговорів.