У Києві викрито компанію: допомагала підсанкційному «росатому» будувати 5 АЕС у різних країнах – СБУ, фото

11:09, 14.06.2023
У Києві викрито компанію: допомагала підсанкційному «росатому» будувати 5 АЕС у різних країнах – СБУ, фото

На території компанії-колаборантки у столиці. (Фото: сайт СБУ)

Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування.

 

Як інформує УМ,Ю про це 14 червня повідомили на сайті СБУ.

 

Це монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

 

До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до росії через власного дилера у москві.

 

«Основним замовником була російська державна корпорація «росатом», яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 атомних електростанціях у різних країнах світу.

 

Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти «росатому».

 

 

Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

При виїзді з України товар «переоформлювали» на фактичних отримувачів – підконтрольні «росатому» компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом».

 

При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники «росатому» здійснювали у режимі онлайн.

 

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь рф на суму майже 42 млн гривень.

 

«На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

 

Під час обшуків у фігурантів вилучено документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку із доказами незаконної діяльності.

 

 

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі», - додали в СБУ.

 

Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути до відповідальності інших учасників оборудки.

 

Як повідомляла УМ, Збирав інформацію про західне озброєння та «полював» на ППО: СБУ затримала «крота» у ЗСУ.