Теракт на Каховській ГЕС росіяни готували довго - ГУР

13:01, 07.06.2023
Теракт на Каховській ГЕС росіяни готували довго - ГУР

З огляду на інженерні особливості споруди, лише росіяни могли здійснити такий масштабний підрив Каховської ГЕС. (Фото з відкритих джерел)

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що низка публічної інформації беззаперечно доводить про те, що Росія до підриву Каховської ГЕС готувалася тривалий час.

 

Як інформує Україна молода, про це Юсов повідомив в ефірі телеканалу «Freedom” . Також інформує пресслужба ГУ розвідки МО України у Телеграмі.

 

«Навіть якщо ми подивимося на хронологію реакцій пропагандистів, "офіційних осіб" рашистського режиму щодо сьогоднішніх подій, ― там видно: спочатку нічого не відбувається, потім - відбувається, але частково, а потім - винна Україна, але вони окупанти дуже тішаться, що острови, на яких нібито базувалися наші захисники, затоплено», - сказав Юсов.

 

Він додав, що спостерігалась хаотичність реакцій російської пропаганди на підрив Каховської ГЕС. Юсов зазначив, що з огляду на  інженерні особливості споруди, лише росіяни могли здійснити такий масштабний підрив. У будь-кого іншого не було фізичної можливості та засобів здійснити такий підрив.

 

«Україна інформувала публічно, а також і партнерів іншими каналами про те, що готується мінування і можливий підрив. Це не спонтанний акт, це теракт, який готувався [росіянами] дуже довго», - заявив Юсов.

 

За словами представника воєнної розвідки України, Сили безпеки та оборони держави готувались до різних варіантів поведінки російських терористів, зокрема й до ймовірності підриву Каховської ГЕС.

 

Як повідомляла УМ, 6 червня стало відомо, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Внаслідок підриву повністю зруйновано машинний зал, станція не підлягає відновленню.

 

У регіоні розпочато евакуацію. Затопити може 80 населених пунктів Загалом у критичній зоні на правому березі Дніпра перебувають 16 тисяч людей. 

Підрив Каховської ГЕС загрожує тимчасово окупованій Запорізькій атомній станції, проте зараз ситуація під контролем. Також підрив може спричинити дисбаланс в енергосистемі України. Поля на півдні України можуть перетворитися на пустелю. 

 

В річку Дніпро через підрив потрапило 150 тонн мастила. Через підрив ГЕС затопило зоопарк у Новій Каховці, майже всі тварини загинули.