Мета підриву Каховської ГЕС: тиск на Сили оборони та Україну загалом

10:05, 06.06.2023
Мета підриву Каховської ГЕС: тиск на Сили оборони та Україну загалом

Через підрив греблі Каховської ГЕС в Херсонській області розпочали евакуацію населення з небезпечних місць.

Із метою тиску на Сили оборони та Україну загалом російські війська підірвали частину конструкції Каховської гідроелектростанції

 

Як інформує УМ, про це 6 червня сказала керівник Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону «Єдині новини».

 

"Росіяни підірвали частину конструкції Каховської ГЕС та використовують чергову карту техногенного шантажу, щоб тиснути на Сили оборони, тиснути на Україну в цілому", - сказала вона.

 

Гуменюк висловила думку, що російські війська, не маючи сил чекати, звідки почнеться контрнаступ Сил оборони України, намагаються таким чином спровокувати «певну ситуацію».

 

"А зрозумівши, що накоїли, зараз самі евакуюються", - додала Гуменюк.

 

Вона поінформувала, що першочергово від затоплення постраждає лівий берег, оскільки він географічно нижчий і, відповідно, основне затоплення буде саме там.

 

Гуменюк підкреслила: «З боку військового командування також пролунало попередження про те, що критичного рівня, за оцінками фахівців, вода може досягти приблизно за 5 годин».

 

Вона закликала мешканців місцевості, яка може бути підтоплена, терміново евакуюватися.

 

Гуменюк запевнила, що всі служби вже працюють, а їх зусилля спрямовані на те, щоб якнайменше постраждало населення.

 

За її словами, підрив ГЕС позначиться на роботі Запорізької АЕС, однак не треба нагнітати ситуацію.

 

«Всі відповідні фахівці залучені ... задля того, щоб уникнути наступної технологічної катастрофи», - акцентувала Гуменюк.

 

В Енегроатомі стверджують, що підрив російськими військами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте ситуація контрольована.

 

Як повідомляла УМ, російські війська вночі 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС.