В Україні розробили стандарти розслідування воєнних злочинів – Генпрокуратура

10:53, 30.05.2023
В Україні розробили стандарти розслідування воєнних злочинів – Генпрокуратура

Російські військові - орда, якій немає прощення. (Фото: Вікіпедія)

Офіс Генпрокурора спільно з провідними національними експертами із міжнародного гуманітарного права розробив та представив методологічні посібники щодо стандартів розслідування воєнних злочинів для слідчих та прокурорів.

 

Як інформує  УМ, про це 30 травня повідомили на сайті Генпрокуратури.  

 

«Команда експертів і практиків напрацювала одразу дві частини методологічних рекомендацій. Перша з них — «Стандарти розслідування воєнних злочинів. Загальна частина» — розглядає усі основні воєнні злочини, які фіксуються в Україні, та пропонує чіткі алгоритми щодо проведення процесуальних дій у вказаних випадках», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Також окремо розроблено набір стандартів, що стосуються конкретного виду злочинів — «Незаконне позбавлення волі та катування». У ньому детально розглянуті особливості таких злочинів та запропоновані правила роботи для слідчих та прокурорів відповідно до сучасних світових підходів.

 

До розробки методологічних посібників долучилися представники Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора на чолі з начальником Департаменту Юрієм Бєлоусовим. Об’єднала експертів та організувала роботу Just Group — організація, яка досліджує кримінальну юстицію та розробляє рішення для трансформації системи.

 

Розроблені Стандарти розглянув та затвердив Генеральний прокурор Андрій Костін.

 

«Це один з перших продуктів такого масштабу та якості у сфері розслідування міжнародних злочинів, розроблений разом з практиками для практиків. Кожний етап розробки супроводжувався апробацією серед колег, які щоденно працюють з кримінальними провадженнями цієї категорії. Переконаний, ці документи стануть незамінним інструментом для поширення найкращих підходів в усій системі органів правопорядку та прокуратури», — зазначив Генеральний прокурор.

 

«Стандартизація є критично важливою в умовах, коли система стикається з новим видом злочинів, особливо з їх великою кількістю. Коли потрібно розслідувати, не маючи орієнтирів, як рухатися, то фактично витрачаємо час і робимо помилки. Стандарт задає нам горизонт роботи й допомагає виконувати наші завдання більш якісно», — підкреслив Юрій Бєлоусов.

 

Наразі триває робота над стандартами розслідування інших видів воєнних злочинів — надалі заплановано публікацію посібників на теми «Депортація» та «Напади на цивільні об’єкти».

 

Як повідомляла УМ, в Україні створять команду, яка розслідуватиме військові злочини.