Санкції на 50 років: Україна хоче покарати Іран

13:03, 28.05.2023
Санкції на 50 років: Україна хоче покарати Іран

Іран підтримує повномасштабну війну Росії проти України/ (Фото:Ivan Alvarado/REUTERS)

Запровадити на 50 років санкції проти Ірану – відповідну пропозицію до ВРУ вніс президент України Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, такий крок випливає із проекту постанови, внесеної ним на розгляд Верховної Ради України. Також, аналогічне рішення було внесене Кабміном ще місяць тому на розляд РНБО про що на своєму сайті повідомляло Міністерства економіки.

 

"Застосувати терміном на 50 років секторальні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до Ісламської республіки Іран", – йдеться у додатку до проекту.

 

Санкції зокрема включатимуть в себе обмеження торговельних операцій товарами військового призначення та подвійного використання з резидентами Ірану. Також повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень резидентами Ірану територією України цих товарів. Також Україна запобігатиме виведенню капіталів резидентами Ірану за межі нашої держави.

 

Також забороняється передачах технологій резидентам Ірану, обслуговування електронних платіжних засобів, емітованих резидентами Ірану, заборона на реєстрацію міжнародних платіжних систем пов’язаних з цією країною.

 

Відповідальними за реалізацію документа буде призначено Кабмін, Службу зовнішньої розвідки, Службу безпеки та Національний банк України.

 

Дещо раніше Кабінет міністрів подав на розгляд Ради національної безпеки та оборони (РНБО) пропозицію застосувати секторальні санкції проти Ірану. Санкції набудуть чинності строком на 50 років після схвалення РНБО (що наразі вже відбулося), введення в дію Президентом України та затвердження постановою Верховної Ради.

 

Як повідомляла УМ, афганський «Талібан» почав війну проти Ірану.