Вода розбрату: афганський «Талібан» почав війну проти Ірану

11:25, 28.05.2023
Вода розбрату: афганський «Талібан» почав війну проти Ірану

Щонайменше троє людей загинули внаслідок зіткнень на ірансько-афганському кордоні

У південно-західній провінції Німруз 27 травня почалися бої: афганський «Талібан» почав війну проти Ірану. Таліби атакували іранську прикордонну базу і захопили її.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters.

 

Видання пише, що внаслідок нападу загинули щонайменше троє, з яких двоє — прикордонники. Війська «Талібану» підтягуються до території Ірану.

 

Ватажки талібів у Твіттері заявили, що будуть боротися з «корумпованою Ісламською Республікою Іран з більшим ентузіазмом, ніж на війні проти Америки». Один із ватажків навіть заявив про плани завоювати Іран.

 

Прицьому Міністерство національної оборони Афганістану звинуватило іранські сили у відкриті вогню і заявило, що вважає діалог «розумним способом розвʼязання будь-якої проблеми».

 

Іранзвинувачує у розвʼязанні конфлікту афганську сторону і підкреслює, що не визнає «Талібан». Іранські військові підтвердили напад на прикордонний пункт «у нульовій точці кордону» і заявили про «героїчне» відбиття атаки.

 

Конфліктспалахнув за права на воду на афганському кордоні. Річка Гільменд протікає від афганських гір до іранської провінції Сістан, де впадає в озеро, яке регулярно висихає. Зараз провінція Сістан переживає посуху, і Іран звинувачує талібів у будівництві нових гребель на річці та перенаправленні води, від чого страждають посушливі східні райони Ірану.

 

Як повідомляла УМ, росія може використати колишніх афганських командос на війні в Україні.