Масштабна нічна атака рф пов’язана з новою поставкою дронів «Shahed» – Гуменюк

09:41, 28.05.2023
Масштабна нічна атака рф пов’язана з новою поставкою дронів «Shahed» – Гуменюк

Українські сили оборони знищили 52 ворожі безпілотники. У Києві є руйнування, загиблі та поранені.

Під час останньої атаки по Україні в ніч на 28 травня використання Росією такої великої кількості іранських дронів «Shahed» може бути пов’язане з поставкою нової партії безпілотників.

 

Як інформує УМ, таку думку 28 травня в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» висловила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

 

«Цілком імовірно, що використання такої великої кількості боєприпасів пов’язано із поставкою нової партії, і вони (Росія - ред.) можуть дозволити собі «розкіш». Оскільки з ракетами, дійсно, досить скрутно, вони їх намагаються економити. Якщо аналізувати попередні атаки, то там вони були використані досить потужно у сенсі кількості», - сказала Гуменюк.

 

Вона звернула увагу на те, що росіяни перед цією атакою завели ракетоносій у Чорному морі у пункт базування, бо його не планували залучати. «Це говорить про те, що з ракетами у них досить скрутно, але цілком імовірно, що саме «шахедами» вони намагалися «помітити» для себе напрямки наступних атак», - зауважила речниця ОК «Південь».

 

Гуменюк підкреслила, що під час нічної атаки по Україні дрони «Shahed-136/131» були запущені нетрадиційними маршрутами, намагаючись максимально обійти південну ППО. При цьому пусків ракет не спостерігалося, однак близько 22 години фіксувалася активність ворожої авіації вздовж лінії фронту.

 

Крім того, за її словами, ОК Південь» перед цим фіксувало велику кількість розвідників: «Тільки на нашому напрямку їх було знищено за попередню добу сім. Це говорить про те, що ворог намагався з'ясувати для себе ефективний маршрут та майбутні цілі».

 

У свою чергу командування Повітряних сил ЗСУ заявило, що у ніч проти 28 травня російські війська атакували Україну іранськими ударними дронами "Shahed-136/131" з північного напрямку – Брянська область - та південного – Краснодарський край. Загалом зафіксовано пуски 54 дронів-камікадзе.

 

Київська міська військова адміністрація повідомила, що в Голосіївському районі внаслідок падіння уламків на територію АЗС, за попередньою інформацією, постраждали троє осіб, одна особа загинула.

 

Згодом в КМВА уточнили, що в Голосіївському районі постраждала одна особа (травми нижніх кінцівок), одна особа загинула. Це сталося внаслідок влучання уламків в 7-поверхову нежитлову будівлю

 

Сили оборони знищили 52 ворожі безпілотники.

 

Як повідомляла УМ, Нічна атака на Україну: ППО демілітаризувала 10 крилатих ракет і 23 «Шахеди».