У Сербії оголошено найвищу бойову готовність війська через Косово

17:12, 26.05.2023
У Сербії оголошено найвищу бойову готовність війська через Косово

Косовська поліція розганяла сербських протестувальників за допомогою сльозогінного газу. (novosti.rs)

Президент Сербії Александр Вучич підписав указ про приведення підрозділів збройних сил країни до стану бойової готовності найвищого рівня.

 

Причина: загострення ситуації у Косово.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє сербське видання НОВОСТИ у п’ятницю.

 

Згідно з указом Вучича, військам наказано терміново рухатися в напрямку адміністративної межі з Косовом і Метохією.

 

Саме на цих територіях зафіксовано неспокійну ситуацію.

 

 

Раніше десятки косовських сербів зібралися на подвір'ях трьох муніципальних адміністративних будівель на півночі Косова у муніципалітетах Зубін-Поток, Лепосавич і Звечан, щоб не допустити нових мерів-албанців, які склали присягу, до виконання своїх обов'язків, повідомляє Prishtina Insight.

 

При цьому, серби бойкотували останні вибори у Косові та вважають їх результат нелегітимним.

 

Протестувальники збудували барикади, які не дозволяли новим мерам увійти до муніципальних будівель. Біля адмінбудівлі муніципалітету Лепосавич було помічено важку техніку.

 

Згодом косовська поліція почала розганяти сербських протестувальників за допомогою сльозогінного газу, на місці було чути постріли та вибухи, лунала сирена. Поліція оголосила, що допомагає новообраним мерам реалізувати своє право працювати в офіційних муніципальних будівлях.

 

Водночас, міністр оборони Сербії Мілош Вучевич вже заявив, що армія виконає наказ сербського президента Вучича. Він звинуватив Приштину в ескалації ситуації.

 

«Президент віддав наказ армії підвищити бойову готовність до найвищого рівня. Армія почала свою діяльність, те, що робить Курті (прем’єр Косова. – Ред.), веде нас до червоних ліній, це вже не гра, це загрожує безпеці всіх людей, які проживають у цих районах», – сказав міністр Вучевич.

 

Зауважимо, що вибори у Косові отримали неоднозначну реакцію. Євросоюз акцентував на низькій явці і висловив жаль, що не всі партії та спільноти скористалися своїм демократичним правом брати участь і голосувати на виборах.

 

Як повідомляла "УМ", раніше президент Сербії Вучич стверджував, що жодної одиниці сербської зброї чи боєприпасів ні Україні, ні росії не продавали. Саме у продажі зброї Україні сербів звинувачувала росія.