Політв’язень Роман Протасевич помилуваний у Білорусі

14:31, 22.05.2023
Політв’язень Роман Протасевич помилуваний у Білорусі

Засудженого білоруським режимом до 8 років колонії опозиційного журналіста, одного із засновників телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича помилували.

Ексголовного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, якого засудили  до 8 років колонії, помилували.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє на БелТа.

 

«Роман Протасевич повідомив журналістам, що помилуваний», - йдеться у повідомленні.

 

Жодних подробиць наразі не повідомляється.

 

23 травня 2021 року в Мінську було екстрено посаджено літак компанії Ryanair, який виконував рейс Афіни-Вільнюс, нібито через закладену на борту бомбу. Вибухового пристрою не знайшли. Серед пасажирів був опозиційний блогер, засновник телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Його разом з дівчиною Софією Сапегою затримали білоруські силовики.

 

Наприкінці червня 2021 року Слідком Білорусі повідомив, що Протасевич та Сапега дають свідчення і звернулися з клопотанням про укладення досудової угоди про співпрацю зі слідством. Тому їм було змінено запобіжний захід та переведено під домашній арешт.

 

У липні 2021 Протасевич з´явився у Твіттері, записав відеозвернення та почав спілкуватися з підписниками.

 

25 січня 2022 року Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту. Водночас кримінальну справу не припинили. Він давав інтерв'ю білоруському державному ТБ та навіть нібито знайшов роботу.

 

Пізніше в інтерв'ю ЗМІ він назвав себе "ідейним дурником" та заявив, що альтернативи Лукашенку як президенту Білорусі немає.

 

Сапегу у 2022 році суд засудив до шести років колонії. Її визнали винною у розпалюванні ворожнечі та незаконному збиранні інформації про приватне життя. У січні 2023-го в помилуванні їй відмовили.

 

Як повідомляла УМ, до 8 років колонії Мінський обласний суд у Білорусі засудив колишнього редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича.