У Білому домі підтвердили участь у коаліції винищувачів F-16 для України

10:32, 20.05.2023
У Білому домі підтвердили участь у коаліції винищувачів F-16 для України

США долучилися до коаліції винищувачів для України

Сполучені Штати підтвердили свою участь у «коаліції винищувачів» і готовність спільно з союзниками передати Україні винищувачі F-16.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван на полях саміту G7 у Хіросімі.

 

Він пояснив, що у найближчі місяці США та їхні союзники обговорюватимуть питання надання літаків, однак наразі точно невідомо, коли та у якій кількості Україна отримає їх. Також невідомо, які країни надаватимуть винищувачі. При цьому Салліван додав, що F-16 не будуть використовуватися для майбутнього контрнаступу України.

 

«У міру того, як в найближчі місяці будуть розгортатися навчання (українських пілотів, – ред.), ми будемо працювати з нашими союзниками, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки, хто їх доставить і у якій кількості», – зазначив представник Сполучених Штатів.

 

Також він пояснив, чому винищувачі не надали Україні перед контрнаступальними діями.

 

«Винищувачі F-16 не є частиною набору (засобів для контрнаступу, – ред.). І президент (Джо Байден, – ред.) вказував на те, що для цілей цього контрнаступу можливості F-16, порівняно з усім іншим, про що я говорив, не були першочерговими», – наголосив Салліван.

 

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав США надати F-16, але Байден відхиляв прохання. У лютому Байден заявляв у інтерв’ю ABC News, що Україна нібито не потребувала саме винищувачів F-16. А вчора президент схвалив план навчання на F-16 українських пілотів. Навчання проводитимуть у Європі, і вони розпочнуться, ймовірно, найближчими тижнями. 
 


Як повідомляла УМ, представники Пентагону заявили, що не заперечуватимуть передачу винищувачів F-16 Україні іншими країнами.