«Засвітили» роботу ППО під час удару по Києву – 8 років буцегарні

10:47, 17.05.2023
«Засвітили» роботу ППО під час удару по Києву – 8 років буцегарні

Спалахи в небі Києва під час відбиття нової масованої атаки, 16 травня 2023 (Фото:REUTERS/Gleb Garanich)

СБУ викрила блогерів, шістьох мешканців столиці, незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час удару рф по Києву 16 травня, та заблокувала онлайн-камери, які «засвітили» роботу ППО.

 

Як інформує УМ, про це 17 травня Сбу повідомила у Телеграм.

 

Фігуранти зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим вони могли розкрити місцеположення та специфіку роботи ППО.

 

«За лічені хвилини ці відео «підхопили» численні Телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки. Серед них – інтернет-ресурси, які підконтрольні спецслужбам країни-агресора», — зазначила СБУ.

 

Крім того, кіберфахівці заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони.

 

За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур.

 

При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола «користувачів», які виклали в інтернет відео нічної атаки на Київ.

 

Під час обшуку за місцями фактичного проживання фігурантів вилучено мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту.

 

Слідчі зареєстрували кримінальне провадження за «несанкціоноване поширення інформації про направлення та переміщення зброї».

 

Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

 

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов попереджав українців про відповідальність за зйомку роботи ППО.

 

Як повідомляла УМ, у ніч на 16 травня росія здійснила «виняткову за щільністю» атаку на Київ, з використанням водночас дронів, крилатих та балістичних ракет — вона стала восьмою від початку місяця. Падіння уламків зафіксовано у Соломʼянському, Святошинському, Шевченківському, Оболонському та Дарницькому районах.