Росія відмовилася від захоплення Бахмута і готується до контрнаступу ЗСУ - ISW

06:52, 06.05.2023
Росія відмовилася від захоплення Бахмута і готується до контрнаступу ЗСУ - ISW

Росіяни припинили наступальні операції на всій території бойових дійі і перейшли до оборони.

Міністерство оборони Росії, ймовірно, відмовилося від наступу на Бахмут і ведуть підготовку до очікуваного контрнаступу Сил оборони.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ISW.

 

Експерти зазначають, що Міністерство оборони (МО) Росії, схоже, змінило пріоритет наступу на Бахмут на користь підготовки до оборони від очікуваного українського контрнаступу, що поставило групу "Вагнер" і її засновника Євгена Пригожина у потенційно складне становище.

 

Пригожин випустив серію відео 4 і 5 травня, оголосивши, що "Вагнер" піде з Бахмуту.10 травня, якщо не отримає необхідних поставок, і почав особливо різкі та емоційні випади проти начальника російського Генерального штабу генерала армії Валерія Герасимова, міністра оборони Росії Сергія Шойгу та керівництва Міністерства оборони Росії в цілому.

 

У звіті вказують: незважаючи на зміщення пріоритетів керівництва ЗС РФ, "Вагнер" не припинив спроб повністю захопити Бахмут.

На думку аналітиків, тривале утримання "Вагнера" в Бахмуті не узгоджується із загальним уповільненням темпів російських наступальних операцій в інших частинах України, оскільки регулярні російські війська, схоже, значною мірою зміщують акцент на підготовку до довгоочікуваного контрнаступу з боку України.

 

За винятком дуже обмежених і локальних атак в районі Кремінної та поблизу Донецька, російські війська в основному припинили наступальні операції на всій території бойових дій, що, ймовірно, означає перехід до оборони.

 

«Оперативно обґрунтованим рішенням для МО РФ було б почати притримувати і накопичувати боєприпаси і запаси, щоб підготуватися до будь-яких українських контрнаступальних дій, і відчайдушні заяви Пригожина вказують на те, що МО РФ, швидше за все, саме так і робить», - йдеться в огляді.

 

Російська окупаційна влада оголосила про примусове переміщення 70 000 цивільних осіб в окупованій Запорізькій області в глибокий тил під виглядом евакуації. Окупаційний голова Запорізької області Євген Балицький і заступник голови Андрій Козенко оголосили 5 травня, що російська влада проведе часткову евакуацію 70 000 українських цивільних осіб.

 

Експерти підсумовують: розташування цих населених пунктів так далеко від нинішньої лінії фронту свідчить про те, що російські війська планують провести контрольований бойовий відхід зі своїх нинішніх позицій на підготовлену лінію оборони, а не намагаються утримати нинішню лінію зіткнення в разі можливого українського контрнаступу.

 

Основні висновки ISW за 5 травня:

МО Росії, схоже, змінило пріоритет наступу на Бахмут на користь підготовки до оборони від очікуваного українського контрнаступу, що ставить групу "Вагнера" і фінансиста Євгена Пригожина у потенційно складне становище.

 

Тривале утримання "Вагнера" в Бахмуті не узгоджується із загальним уповільненням темпів російських операцій в інших частинах України, оскільки регулярні російські війська, імовірно, значною мірою зміщують акценти, готуючись до довгоочікуваного українського контрнаступу.

 

Нещодавно звільнений колишній заступник міністра оборони з логістики генерал-полковник Михайло Мізінцев, за повідомленнями, служить заступником командувача групи "Вагнера", ймовірно, для збереження доступу до російських військових поставок.

 

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав новопризначеному заступнику міністра матеріально-технічного забезпечення Олексію Кузьменкову контролювати постачання озброєння і техніки російським військам в Україні.

 

Російська окупаційна влада оголосила про примусове переміщення 70 000 цивільних осіб в окупованій Запорізькій області в райони, розташовані у глибині російського тилу, під виглядом евакуації.

 

МВС Росії запропонувало законопроєкт, покликаний апелювати до зростаючих антимігрантських настроїв у Росії та підтримати зусилля російських військових з вербування мігрантів.

 

Голова Ради РФ з прав людини Валерій Фадєєв заявив, що російська влада повинна регулювати роботу Telegram-каналів так само, як цензурує державні ЗМІ.

 

Російські війська здійснили наземні атаки поблизу Кремінної та Авдіївки, а також досягли незначних успіхів у Бахмуті.

 

Російські військові блогери стверджують, що українські сили провели обмежені контратаки під Бахмутом.

 

ФСБ Росії заявила, що запобігла замаху на вбивство українського депутата на (ЗАЕС) 5 травня.

 

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров продовжує докладати зусиль для забезпечення прихильності президента РФ Володимира Путіна.

 

Російська окупаційна влада продовжує заходи з посилення соціального контролю на окупованих територіях.

 

Як повідомляла УМ, одіозний ватажок ПВК "Вагнер" Євген  Пригожин заявив, що його терористичне угруповання передає позиції в Бахмуті Міністерству оборони рф.