Олена Зеленська прибула на церемонію коронації Чарльза ІІІ та Камілли

01:07, 05.05.2023
Олена Зеленська прибула на церемонію коронації Чарльза ІІІ та Камілли

Акшати Мурті та Олена Зеленська на Даунінг стріт, 10. (Фото Офісу президента)

Дружина президента України Олена Зеленська прибула з візитом до Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії в рамках якого вона візьме участь у  церемонії коронації Його Величності Чарльза ІІІ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента.

 

Зазначається, що спочатку пані Зеленська відвідала Даунінг-стріт, 10 на запрошення дружини прем’єр-міністра Великої Британії Акшати Мурті.

 

Перша леді України подякувала Британії за підтримку України, зокрема за організацію Євробачення спільно з українськими партнерами.

 

"Неможливість проведення країною-переможцем цього конкурсу має стати ще одним нагадуванням світу про загарбницьку війну Росії проти України", – наголосила вона.

 

 

До зустрічі також приєднався прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

 

Пані Зеленська передала Акшаті Мурті запрошення на третій Саміт перших леді та джентльменів, який відбудеться 6 вересня в Києві та буде присвячений темі ментального здоров’я.

 

За її словами, ця подія посилює роль перших леді та м’якої сили у світі для покращення життя різних країн і народів.

 

Своєю чергою пані Мурті наголосила: "Ми навчаємо ваших військових, але насправді це ви навчаєте нас. Ми вчимося в України та українців, як бути такими сильними та стійкими".

 

 

Після зустрічі перша леді України та пані Мурті разом відвідали Британську бібліотеку.

 

 

Це одна з найбільших бібліотек світу з 1,5 млн відвідувань на рік. Як одна з шести обов’язкових до поповнення книгозбірень Великої Британії вона збирає копії всього, що публікується в країні, включно з друкованими й цифровими виданнями (майже 300 тис. фізичних одиниць і понад 240 тис. цифрових одиниць щороку). Колекція, яка постійно збільшується, містить понад 170 мільйонів примірників, із них 100 тис. – колекція українських рідкісних видань, преси, документів.

 

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Британська бібліотека організовує численні заходи, присвячені українській культурі та літературі, зокрема всесвітні читання української літератури.

 

Заклад є частиною коаліції культурних і неурядових організацій під керівництвом ALIPH для створення центрів оцифрування в Україні, щоб допомогти бібліотекам та архівам оцифрувати свої колекції. Раніше в Британській бібліотеці відбулася презентація ініційованого першою леді України проекту «Книжки без кордонів», для якого надруковано 16 тис. книжок українською мовою для дітей, які прибувають до Великої Британії.

 

Як повідомляла "УМЦ, на коронацію короля Чарльза ІІІ 6 травня королівська родина згідно з традицією одягне по дві мантії: державну (Robe of State), яку надягають, коли прибувають до Вестмінстерського абатства і спадкову (Robes of Estate), в яку вбираються, коли від’їжджають.