Захисники ЧАЕС: ще 130 нацгвардійців перебувають у полоні росіян

14:16, 27.04.2023
Захисники ЧАЕС: ще 130 нацгвардійців перебувають у полоні росіян

Ще 130 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС, перебувають в російському полоні

В полоні РФ залишаються 130 нацгвардійців-захисників ЧАЕС, 47 вдалося витягти

 

Україні вдалося звільнити з російського полону 47 нацгвардійців, які охороняли Чорнобильську атомну електростанцію, захоплену окупантами в день повномасштабного вторгнення РФ, проте 130 захисників ще залишаються невільними.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник Нацгвардії полковник Руслан Музичук у коментарі УП.

 

«47 бійців вдалося повернути, 130 – ще в полоні. Робота триває і триватиме надалі. Є спілкування з родичами і представників Координаційного штабу, і представників НГУ, які займаються питанням обміну полонених», - зазначив він.

 

Загалом же, за словами Музичука, за час великої війни вдалося звільнити 428 гвардійців.

 

24 лютого 2022 року військові РФ, погрожуючи персоналу застосуванням важкого озброєння, зайшли на територію ДСП «ЧАЕС» та сховищ ядерних відходів. У процесі тимчасової окупації загарбники також порушили всі норми ядерної безпеки.

 

Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази того, що підрозділи російської армії, які силою захопили об’єкти Чорнобильської АЕС і контролювали їх у період з 24 лютого до 31 березня 2022 року, вчинили акт ядерного тероризму.

 

 Видання Reuters писало, що РФ змогла захопити Чорнобиль завдяки спецагентам, яких відправила туди ще в 2021 році.

 

Як повідомляла УМ, російські окупанти, навіть попри опромінення, яке отримали чимало з них, не змогли відмовити собі у мародерстві на ЧАЕС і в Зоні відчуження. Зокрема, під час відходу орки забрали із собою запасні частини до технологічного устаткування і 15 морських контейнерів.