Сі Цзіньпінь та Зеленський провели довгу телефонну розмову

15:07, 26.04.2023
Сі Цзіньпінь та Зеленський провели довгу телефонну розмову

Телефонна розмова з главою Китаю Сі була довгою і продуктивною - Зеленський

Сьогодні, Президент України Володимир Зеленський поговорив по телефону із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це була перша розмова після повномаштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський повідомив у Твіттері, речник Зеленського Сергій Никифоров у Фейсбуці.

 

«У мене була довга та змістовна телефонна розмова з главою Китаю Сі Цзіньпіном. Вірю, що цей дзвінок, а також призначення посла України в КНР дадуть потужний поштовх для розвитку наших двосторонніх відносин», - написав президент України.

 

Спікер президента України повідомив, що Зеленський провів майже годинну телефонну розмову із головою КНР.

 

В ОП обіцяли опублікувати подробиці згодом.

 

Наразі указу про призначення посла України в Китаї немає на сайті Офісу президента, проте станом на 13 березня 2023 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що подав на розгляд президенту кандидатури послів України в Китай, Індії та Бразилії. 

 

Відомо, що 16 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що обговорив з китайським колегою Цінь Ганом принципи, на яких можна відновити мир в Україні.

 

20-22 березня Сі Цзіньпін здійснив офіційний візит в Росію де зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним.

 

Раніше повідомлялося, що лідер Китаю після зустрічі з Путіним у Москві планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським. Ця розмова буде першою з початку повномасштабної війни Росії проти України.

 

24 лютого Зеленський заявив, що хотів би провести двосторонню зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

 

До цього Китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий «мирний план»  зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України. Документ складається з 12 пунктів.

 

Зеленський не вважає пропозиції Китаю щодо врегулювання війни в Україні мирним планом, але бачить в ініціативі позитивні речі.

 

Як повідомляла УМ, главу  Китаю Сі Цзіньпіна Президент України Володимир Зеленський запросив в Україну.