Річниця Чорнобильської трагедії: Шмигаль нагадав про наслідки аварії

09:53, 26.04.2023
Річниця Чорнобильської трагедії: Шмигаль нагадав про наслідки аварії

37 років тому Україна та світ зіштовхнулися з однією з найбільших техногенних катастроф — аварією на Чорнобильській АЕС.

Першим кроком на шляху боротьби з російським ядерним терором, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, має стати демілітаризація Запорізької атомної електростанції та санкції проти всієї атомної галузі рф.

 

Як інформує УМ, про це 26 квітня він написав у Телеграм.

 

За словами очільника уряду, 37 років тому Україна та світ зіштовхнулися з однією з найбільших техногенних катастроф — аварією на Чорнобильській АЕС.

 

"Замовчування й брехня радянського тоталітарного режиму про трагедію призвели до жахливих наслідків, які вийшли далеко за межі сучасної України. Загалом постраждало майже 5 мільйонів людей", - підкреслив Шмигаль.

 

"Сьогодні варварські атаки росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, чиї масштаби можуть перевищити аварію на ЧАЕС", - зауважив Прем'єр-міністр.

 

Кожна цивілізована країна має пам'ятати події та наслідки 26 квітня 1986 року, аби рішуче боротися з російським ядерним терором сьогодення. "І першим кроком на цьому шляху має стати демілітаризація Запорізької атомної станції та санкції проти всієї атомної галузі рф", - заявив Шмигаль.

 

Нагадаємо, що , міністр енергетики України Герман Галущенко заявляє, що присутність російських військ на території найбільшої в Європі атомної електростанції – Запорізької АЕС – несе прямі загрози ядерній безпеці усього людства.

 

За словами колишнього міністра охорони довкілля та ядерної безпеки Юрія Костенка, загроза ядерної аварії на окупованій росіянами Запорізькій АЕС є абсолютно реалістичною, а наслідки цієї катастрофи будуть набагато більшими, ніж від застосування тактичної ядерної зброї.

 

Як повідомляла УМ, найбільша техногенна катастрофа ХХ століття відбулася на Чорнобильській АЕС.