Китай поважає суверенний статус усіх колишніх радянських республік

14:57, 24.04.2023
Китай поважає суверенний статус усіх колишніх радянських республік

Пекін також заявив, що готовий зробити свій внесок у вирішення "української кризи", як він називає війну з РФ.

Речниця МЗС Китаю Мао Нін заявила, що їхня країна поважає суверенний статус держав усіх колишніх радянських країн після того, як посол Пекіна у Франції викликав своїм інтерв’ю обурення в Європі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  агентство AFP. 

 

«Китай поважає статус суверенної держави республік-учасниць після розпаду Радянського Союзу»,– заявила вона.

 

Речниця запевнила, що КНР "поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність усіх країн і підтримує цілі та принципи Статуту ООН".

 

«Після розпаду Радянського Союзу Китай був однією з перших країн, які встановили дипломатичні відносини з відповідними державами»,– додала представниця китайського міністерства.

 

Вона також зазначила, що деякі ЗМІ неправильно інтерпретують позицію КНР щодо українського питання і "сіють розбрат" у відносинах між "Китаєм і відповідними країнами".

 

Як повідомляла УМ, посол Китаю Лу Шає в інтерв'ю висловив думку, що країни колишнього СРСР "не мають ефективного статусу в міжнародному праві, оскільки не існує міжнародної угоди, яка б конкретизувала їхній статус як суверенної країни". 

 

Він також сказав, що питання територіальної належності окупованого РФ Криму "залежить від того, як сприймати проблему", і що півострів "від початку належав Росії". 

 

Посол України у Франції Вадим Омельченко гостро відреагував на заяви китайського дипломата. 

 

Низка європейських столиць назвали неприйнятними ці заяви та закликали Пекін прокоментувати слова посла,  а балтійські держави викликали послів Китаю.