Верифікація військовополонених здійснюватиметься в Україні по новому– омбудсмен

09:51, 20.04.2023
Верифікація військовополонених здійснюватиметься в Україні по новому– омбудсмен

Омбудсмен спільно з директором інституту Олександром Рувіним напрацьовуватимемо процедуру додаткової верифікації наших військових, які перебувають у полоні на території РФ. (Фото: Телеграм Омбудсман Лубінець Дмитро | Ombudsman Dmytro Lubinets)

Спосіб додаткової верифікації військових, які перебувають у російському полоні розробляють в Україні.

 

Як інформує УМ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

 

"Ми напрацьовуватимемо процедуру додаткової верифікації наших військових, які перебувають у полоні на території РФ. Інструментарій: родичі звертатимуться в Офіс уповноваженого, ми звертаємося до КНДІСЕ (Київського науково-дослідного інституту судових експертиз - ред.), інститут робитиме експертизу на підставі фотографій і даватиме результати експертизи.

 

Якщо вона покаже, що це одна й та ж людина, то це буде підставою додатково верифікувати військового, який перебуває у полоні.

 

Окрім підтвердження особи, експертиза може надавати висновки щодо моральних збитків громадян, які перебували в полоні", - сказав омбудсмен.

 

Пан Лубінець повідомив, що для цього був підписаний меморандум про співробітництво з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

 

Ідею додаткової верифікації підтримали на рівні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

 

Як повідомляла УМ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що росія тримає в заручниках щонайменше 20 тисяч цивільних громадян України.