Макрон хоче разом із КНР залучити рф та Україну до переговорів

13:29, 18.04.2023
Макрон хоче разом із КНР залучити рф та Україну до переговорів

Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон під час зустрічі в Пекіні, 6 квітня. (Фото: Ludovic Marin)

Звернутися до Китаю хоче президент Франції Еммануель Макрон із планом, який, на його думку, потенційно може призвести до переговорів між росією та Україною.

 

Як інформує УМС, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

 

Як зазначається, Макрон доручив своєму раднику із зовнішньої політики Еммануелю Бонну працювати з провідним дипломатом Китаю Ван Ї, щоб створити структуру, яка може бути використана як основа для майбутніх переговорів.

 

За даними джерел, французька стратегія передбачає, що переговори між росією і Україною відбудуться вже цього літа, якщо все піде за планом.

 

Під час свого нещодавнього візиту до Китаю Еммануель Макрон не зміг переконати лідера Китаю Сі Цзіньпіна поговорити з Президентом України Володимиром Зеленським, пише видання. Очільники двох держав не розмовляли з моменту початку повномасштабного вторгнення росії понад рік тому.

 

Водночас багато країн скептично ставляться до того, що Китай може служити нейтральним посередником, враховуючи його "безмежну дружбу" з росією.

 

Представник офісу Макрона підтвердив, що Бонн планує поговорити з Ван Ї, але відмовився коментувати деталі. Він додав, що союзники Франції поінформовані про будь-яку французьку ініціативу.

 

При цьому МЗС Китаю заявило, що не знає про джерело інформації, і йому «важко перевірити її достовірність».

 

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що для можливості переговорів з росією є чіткі умови України, серед яких - відновлення територіальної цілісності, повага до статуту ООН, відшкодування всіх збитків, завданих війною, покарання кожного воєнного злочинця і гарантії, що це не повториться.

 

Зеленський виключив можливість будь-яких територіальних компромісів з росією в обмін на мирний договір.

 

Додамо, що в свою чергу Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія готова розглянути лише ті ідеї щодо завершення війни в Україні, які беруть до уваги її "інтереси".

 

Як повідомляла УМ, Макрон закликав Сі допомогти покласти край війні в Україні.