Своя кишеня дорожча: Франція блокує рішення ЄС по боєприпасам Україні

12:37, 12.04.2023
Своя кишеня дорожча: Франція блокує рішення ЄС по боєприпасам Україні

Конче необхідні на фронті боєприпаси Україна не може отримати через диструктивну позицію Франції.

Франція блокує одноголосне рішення Європейського Союзу фінансувати поставки боєприпасів для України: Париж хоче отримувати відшкодування й за ті боєприпаси, яких Київ не просить.

 

Як інформує УМ, про це повідомило польське агентства PAP.

 

Європейський фонд миру має видати €2 мільярди на фінансування боєприпасів. Половина суми піде на відшкодування постачань зі складів країн ЄС, але їхніх запасів недостатньо, тому виникла ідея купувати боєприпаси за межами Євросоюзу — проти цього виступила Франція.

 

До того ж Париж заблокував рішення ЄС щодо другого мільярда євро. Його планували спрямувати на спільні замовлення в європейській промисловості, тобто фактично в Польщі, Франції та Німеччини.

 

На саміті ухвалили, що боєприпаси мають бути відшкодовані на підставі запитів України, тоді як Франція хоче викреслити це положення й отримувати кошти за ті боєприпаси, про які Україна не просила.

 

Деякі європейські дипломати вважають, що протести Франції — це просування інтересів місцевих оборонних компаній.

 

Через це більшість європейських країн відкидають позицію Парижу.

 

Нагадаємо, що 20 березня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС досягли згоди щодо спільної ініціативи про поставки боєприпасів  для України. Ідеться про закупівлю мільйона снарядів для Сил оборони України.

 

6 квітня стало відомо, що в ЄС не можуть домовитися, хто вироблятиме боєприпаси для України: європейські компанії чи зовнішні.

 

Нині оборонна промисловість Євросоюзу здатна виготовляти приблизно 25 тисяч снарядів на місяць. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, на місяць потрібно близько 90-100 тисяч боєприпасів 155 і 105 калібрів, щоб відбивати атаки ворога та йти в контрнаступ.

 

Як повідомляла УМ, Німеччина надає менше зброї, ніж потребують ЗСУ.