​​Офіцера рф судитимуть за вбивство ірпінців під час евакуації – Офіс Генпрокурора

15:29, 11.04.2023
​​Офіцера рф судитимуть за вбивство ірпінців під час евакуації – Офіс Генпрокурора

Російський офіцер-злочинець і наслідки його варварських дій проти мирних українгців в Ірпені. (Фото: Телеграм Гепрокеуратура)

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно військового рф за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням, поєднаним з умисним вбивством та інших порушень законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

 

Як інформує УМ, про це 11 квітня повідомили у Генпрокуратурі в Телеграм.

 

«Розслідуванням встановлено, що 5 березня 2022 року російські військові 173-го окремого розвідувального батальйону та 137-го гвардійського парашутно-десантного полку захопили будівлю в м. Ірпіні по вул. Федора Кричевського. Вони перевіряли людей на блокпосту на виїзді з міста.

 

 Захопивши об’єкти, окупанти встановили вогневий контроль над проїжджою частиною вул Олега Кошового. На той час це була єдина дорога, якою можна було евакуюватися на транспорті з міста.

 

 Наступного дня, 6 березня 2022 року, о 07:30 цивільні жителі м. Ірпінь спробували евакуюватися з міста на власних автомобілях. Люди наклеїли на них листи з написами «ДІТИ» та «ЕВАКУАЦІЯ», щоб позначити, що це саме цивільні транспортні засоби», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Як вдалося з’ясувати, колона рухалася по вулиці Незалежності та повернула на вулицю Олега Кошового у напрямку Житомирської траси. Коли автомобілі доїхали до ЖК «Кошовий» по них із гранатометів та стрілецької зброї відкрили вогонь російські військові.

 

Урезультаті обстрілу шести автівок загинуло п’ять осіб та ще сім, у тому числі малолітня дитина, отримали поранення різного ступеню тяжкості.

 

Окупанти жорстоко ставилися до поранених та не давали можливості надати їм допомогу. Досудове розслідування вели в ГСУ Нацполіції України.

 

Як повідомляла УМ, Цифри, що жахають: в Офісі генпрокурора озвучили кількість воєнних злочинів росіян від 24 лютого.