ООН зплутала Боже з праведним: «Обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»

13:01, 27.03.2023
ООН зплутала Боже з праведним: «Обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»

Один із "пригнічених" московських попів в Укераїні.

У своєму звіті про ситуацію з дотриманням прав людини Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні назвала обшуки у храмах Московського патріархату «дискримінаційними». Україна ж заявила, що свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку.

 

 

Як інформує УМ, позицію України 27 березня оприлюднив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у Фейсбуці.

 

Також він закликав ООН утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах.

 

Нагадаємо, що 24 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила звіт про ситуацію з правами людини в Україні, який охоплює період з 1 серпня 2022 року до 31 січня 2023-го.

 

За звітний період ООН зафіксувала, крім обшуків в УПЦ МП, загалом 5 987 жертв серед цивільного населення, зокрема 1 605 загиблих і 4 382 поранених. Також місія задокументувала вбивство 21 мирного жителя російськими збройними військовими та викрадення пʼяти хлопчиків віком від 14 до 17 років російськими збройними силами (усі діти зазнавали тортур та інших видів жорстокого поводження, а в одному випадку дитину депортували до Білорусі). Також ООН зафіксувала 133 випадки сексуального насильства. Також у звіті є інформація про «страти» російських полонених.

 

На території України місія задокументувала 91 випадок насильницьких зникнень і довільних затримань (79 чоловіків, 12 жінок) — ідеться про підозрюваних у співпраці чи інших формах допомоги російським збройним силам. Деяка затримані розповіли представникам ООН, що їх били під час арешту або після переведення в ізолятори.

 

З листопада 2022 року Служба безпеки України провела низку обшуків у храмах та інших установах Московського патріархату. Під час обшуків вилучали проросійську літературу, прапори новоросії, мільйони готівки, літературу, в якій заперечують існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність, і, навпаки, наголошується, що це нібито штучно створена держава.

 

Як повідомляла УМ, синод УПЦ МП на чолі з Онуфрієм вирішив не йти з Лаври.