Прем'єрка Естонії закликає швидко надати ЗСУ боєприпаси

14:32, 23.03.2023
Прем'єрка Естонії закликає швидко надати ЗСУ боєприпаси

На фото: прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас

Під час саміту ЄС в Брюсселі головною темою буде використання усіх важелів, політичного тиску та санкцій проти росії, військова допомога  для України, щоб примусити рф завершити війну. Зокрема, Естонія закликає швидко надіслати боєприпаси в Україну, бо це може змінити хід війни.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас у Брюсселі перед початком зустрічі глав держав та урядів ЄС.

 

«Ми повинні використати всі важелі, що маємо, – політичний тиск, політичну ізоляцію, економічні санкції, щоб здійснити тиск на росію та примусити її завершити війну. Війна завершиться тоді, коли росія зрозуміє, що це була помилка», - наголосила естонський прем’єр.

 

Вона подякувала лідерам країн-членів, президентам Європейської ради та Єврокомісії, високому представнику ЄС за рішення терміново поставити в Україну артилерійські боєприпаси - усього п’ять тижнів тому прем’єр-міністр Естонії внесла таку пропозицію на їх розгляд, і сьогодні вже є рішення щодо цього.

 

«Це добре, що ми погодилися поставити в Україну мільйон артилерійських снарядів, це значна кількість, і зробити це у короткий період упродовж одного року. Буде цього достатньо чи ні – залежить від того, як саме і як довго триватиме війна. Критично важливим є те, щоб надіслати боєприпаси в Україну швидко, тому що це може принести зміни у війну», - наголосила Каллас.

 

«Ми маємо діяти по обох напрямках – надсилати боєприпаси для України та поповнювати наші склади. Якщо ми зможемо робити це одночасно, - добре. Але, я думаю, ми маємо спочатку надсилати, а потім – поповнювати. Наразі ми маємо систему спільного замовлення (боєприпасів – ред.), тож наша оборонна промисловість може вдвічі збільшити виробництво», - додала естонська урядовець.

 

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ймовірності втручання Китаю у війну на стороні росії, прем’єр-міністр Естонії висловила сподівання, що Китай дотримуватиметься власних міжнародних зобов’язань та захищатиме Хартію ООН.

 

«Важливо, щоб Китай поважав також міжнародні правила і Хартію ООН, за якою жодна країна не може атакувати іншу країну, і якщо це хтось робить, (жертва) має право обороняти себе. Тож, надсилання зброї країні, що захищається, є проявом поваги до Хартії ООН, в той час як підтримка агресора – це протилежна дія. Тож, є один агресор і одна жертва агресії в цій ситуації», - зауважила Каллас.

 

Вона підкреслила: будь-яка війна завершується мирними переговорами. Але питанням є, коли і на яких умовах такі переговори можливі.

 

«У цьому випадку є один агресор, і одна жертва. Це означає, що росія має повернутися до своїх кордонів та погодитися на виплату репарацій», - висловила переконання прем’єр-міністр Естонії.

 

Як відомо, сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням якого буде розгляд ситуації в Україні. В режимі телеконференції перед учасниками саміту виступить Президент України Володимир Зеленський.

 

Іншими питаннями, які розглядатимуть лідери ЄС, будуть стійкість Єдиного ринку та економіки ЄС, фінансова стабільність та забезпечення конкурентоспроможності Європейського Союзу.

 

Як повідомляла УМ, на саміті у четвер, 23 березня, лідери Європейського Союзу, обговорять із генсеком ООН Антоніу Гутеррешем розв`язану росією війну в Україні, а також схвалять план збільшення поставок артилерійських снарядів Києву.