Синод УПЦ МП на чолі з Онуфрієм вирішив не йти з Лаври

13:19, 23.03.2023
Синод УПЦ МП на чолі з Онуфрієм вирішив не йти з Лаври

Попи московського патріархату вирішили «воювати» і не йти з Лаври

В УПЦ МП вирішили не йти на "компроміси" і вирішили захищати Києво-Печерську Лавру "всіма законними засобами".

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із звернення синоду УПЦ МП.

 

«Закликаємо всіх кріпитися у вірі, підсилити свої молитви і всіма законними засобами захищати нашу найдорожчу святиню - Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру», - йдеться у повідомленні. 

 

Очільники УПЦ МП заявили про зростаючий тиск і закликали прихильників їхньої церкви до "твердого і непохитного стояння у вірі".

 

Церковники також почали хвалитися, що відновлювали та відбудовували споруди Лаври, які були в них в оренді з 1988 року.

За їхніми словами, натомість влада намагається їх "всебічно залякати, умовити на якийсь "компроміс" і, в результаті, просто знищити".

 

При цьому синод УПЦ МП натякнув, згадавши, як тисячі вірян вийшли на хресний хід у 2-гу неділю Великого посту після Божественної літургії.

 

Також очільники УПЦ МП у відповідь начебто на звернення "благословити духовний труд по захисту нашого законного права й надалі молитися у Києво-Печерській Лаврі", пообіцяли, що "жодні причини не зможуть зламати нашу тверду волю відстоювати святе Православ’я".

 

"Масштабний тиск на віруючих Української Православної Церкви зростає, і сьогодні ми звертаємось до усіх вас, возлюблені у Христі браття і сестри, зі словом живої любові і закликом до твердого і непохитного стояння у вірі", - говориться в заяві.

 

Як відомо, 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, розірвано. У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.

 

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври. 

 

УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на це немає. Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври. 

 

20 березня представники УПЦ МП хотіли зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, а коли це не вдалося, опублікували звернення до нього, в якому закликали не забирати в них Києво-Печерську лавру.

 

У 2022 році Служба безпеки України провела десятки обшуків у різних будівлях УПЦ МП, зокрема й у Києво-Печерській лаврі. Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.

 

Ченцям і вірянам УПЦ МП із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей. 
 


Як повідомляла УМ, у зв'язку з виселенням семінаристи УПЦ МП почали вивозити майно з Києво-Печерської Лаври. Зокрема з храму вивозять книги з бібліотеки, а також книжкові полиці, дивани, раковини та особисті речі.