Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС щодо ордеру на арешт Путіна

09:15, 21.03.2023
Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС щодо ордеру на арешт Путіна

08:23 Угорщина підтвердила блокування спільної заяви ЄС про ордер на арешт Путіна. (Фото: Balazs Mohai/Bloomberg)

Спільну заяву країн-членів ЄС про видачу міжнародного ордера на арешт президента рф володимира путіна заблокувала Угорщина.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

 

Як зазначається, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель натомість виступив із заявою від свого імені, "прийнявши до відома" рішення Міжнародного кримінального суду (МКС).

 

«ЄС розглядає рішення МКС як початок процесу притягнення до відповідальності російських лідерів за злочини та звірства, які вони замовляють, дозволяють чи вчиняють в Україні», – йдеться у заяві Борреля.

 

У понеділок міністри юстиції ЄС опублікували свою заяву на підтримку рішення МКС, яку Угорщина не підписала.

 

Видання зазначає, що позиція Будапешта, найімовірніше, буде висловлена, коли лідери ЄС зустрінуться на саміті у Брюсселі 23-24 березня. У проєкті висновків, з якими ознайомилося агентство Bloomberg, використовується подібне до заяви Борреля формулювання.

 

За словами джерел, лідери кількох держав можуть наполягати на більш жорстких формулюваннях щодо рішення МКС.

 

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив у Брюсселі, що Будапешт не буде постачати боєприпаси Україні, але й не заважатиме іншим це робити.

 

Як повідомляла УМ, прокурор МКС Карім Хан заявив, що міжнародний ордер на арешт президента росії володимира путіна та дитячого омбудсмена марії львової-бєлової виданий довічно.