Інтерпол оголосить путіна в міжнародний розшук - екссуддя МКС Василенко

13:27, 18.03.2023
Інтерпол оголосить путіна в міжнародний розшук - екссуддя МКС Василенко

Путіна розшукуватиме Інтерпол, заарештувати його зможуть за межами росі

Інтерпол розшукуватиме Володимира Путіна, якщо він не з'явиться до Гааги. Президента-диктатора не можуть заарештувати у Кремлі, однак його можуть затримати за межами Росії. Крім того, президент РФ втратить дипломатичний імунітет.

 

Як інформує Україна молода, деталі процедури повідомив колишній суддя цього суду Володимир Василенко  у коментарі виданню «Главком».

 

За його словами, ордер зобов'язує Володимира Путіна з'явитися до Гаазького суду для надання свідчень, якщо президент цього не зробить, то Інтерпол оголосить його в міжнародний розшук. Після цього главу держави можуть затримати у будь-якій країні, яка є стороною Римського статуту МКС.

 

«Інтерпол не може приїхати в Кремль і його заарештувати. Це може статися, якщо він опиниться десь за межами Росії. І якщо інформація про це надійде до Інтерполу, співробітники організації можуть затримати Путіна»,— пояснив Володимир Василенко.

 

Римський статут Міжнародного кримінального суду — це міжнародний договір, затверджений під час створення МКС у Римі 1998 року. Він набув чинності з 1 липня 2002 року, станом на 2016 рік документ підписали 139 країн, але ратифікували 125, зокрема й Росія. Статут зобов'язує держави-члени Інтерполу сприяти у затриманні осіб, яких звинувачують у скоєнні міжнародних злочинів.

 

Як додав Володимир Василенко, поки що в Гаазі триває слідство. У майбутньому прокуратура має сформулювати обвинувальний вирок та викликати Володимира Путіна до суду для участі у судовому засіданні. Екссуддя впевнений, що президент у жодному разі не приїде.

 

Якщо Гаазький суд офіційно визнає Володимира Путіна міжнародним злочинцем, то він втратить дипломатичний імунітет. Василенко також вказав на важливий нюанс — Володимира Путіна зможуть притягнути до відповідальності лише разом з усією Росією, як країною-агресором. Це можливо лише у разі перемоги України у війні та краху путінського режиму.

 

"Це мають усвідомлювати ті, хто гасає з ідеєю створити якийсь ще додатковий суд. Не можна обманювати громадськість, відволікати їхню увагу від реальних способів покарання Путіна та путінської Росії", — підсумував Володимир Василенко.

 

Як повідомляла УМ, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Володимира путіна через війну в Україні. Заарештувати також хочуть уповноважену з прав дитини при президенті РФ Марію Львову-Бєлову, яку вважають причетною до вивезення українських дітей. Генеральний прокурор України Андрій Костін пояснив, що главу держави мають арестувати і подати до суду, коли він опиниться поза Росією.