Воєнні злочинці: прокурори зібрали 600 досьє на російських командирів

14:35, 14.03.2023
Воєнні злочинці: прокурори зібрали 600 досьє на російських командирів

Українськими прокурорами зібрані досьє на російських військових, які чинили злочини в Україні

Українські прокурори зібрали понад 600 досьє на російських військових командирів, включно з Путіним, яких підозрюють у воєнних злочинах, та розмістили їх імена на спеціальній дошці.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Guardian.

 

Журналістам Guardian українські прокурори надали складену таблицю-схему розміром 4 метри завдовжки й 1,5 метра завширшки. На ній - імена та фотографії підозрюваних, на яких заведено кримінальні справи в Україні – від міністра оборони Росії Сергія Шойгу та президента Володимира Путіна  до полковників та інших військових чинів.

 

«Ми почали збирати досьє на російських командирів та генералів минулого року і ми продовжуємо щотижня оновлювати їх»,- зазначив головний прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

 

Серед підозрюваних – генерал-полковник Михайло Мізінцев, який керував тримісячною облогою Маріуполя, де, за оцінками української влади, було вбито 22 тисячі осіб. Руйнування Маріуполя порівнюють з облогою Алеппо в Сирії, який перетворився на руїни після російських бомбардувань.

 

Нальотами в Сирії командував саме Мізинців, і, за припущеннями військових експертів, у Маріуполі він частково використав цей свій досвід. У березні 2022 року британський уряд запровадив персональні санкції проти Мізінцева.

 

Ще один офіцер, досьє якого є в українських прокурорів, – це командир 64-ї окремої мотострілецької бригади Азатбек Омурбеков. Ця бригада діяла у Бучі, і її солдатів звинувачують у вбивствах, зґвалтуваннях та тортурах мирних жителів.

 

Як повідомляла УМ, до групи зі створення Спеціального трибуналу для  рф за злочин агресії проти України входить уже 30 країн.Зокрема, цими днями долучилася Греція.