Лауреатів Шевченківської премії нарешті оголосили

11:30, 12.03.2023
Лауреатів Шевченківської премії нарешті оголосили

Лауреати Шевченківської премії названі не в усіх номінаціях (Фото з відкритих джерел)

Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка пізно увечері 11 березня оголосив цьогорічних лауреатів.

 

Як інформує Україна молода про це Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка повідомив у Facebook.

 

Втім, переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не з'явився.

 

«Комітет, керуючись відповідним порядком, 15 лютого 2023 року провів засідання і голосування, що визначило переможців у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво», «Кіномистецтво». За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс президентові України подання про присудження Національної премії і проєкт відповідного указу», – йдеться в заяві Комітету.

 

У Комітеті повідомили, що за результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України.

 

Лауреатами Шевченківської премії 2023 стали:

 

—Катерина Калитко, поетеса – за книгу поезій "Орден мовчальниць"

—Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, виконавці гурту "Хорея Козацька" – за аудіоальбом "Пісні Української революції"

—Михайло Назаренко, літературознавець – за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792-1883" у двох частинах

—Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії – за публіцистичні статті та виступи останніх років

—Ірина Цілик, режисерка – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".

 

У двох номінаціях – Театральне мистецтво та Візуальні мистецтва – переможців не оголосили.

 

У 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, в день народження Тараса Шевченка, не були оприлюднені імена лауреатів та не опублікований відповідний указ президента, яким, власне, і оголошуються результати. 

 

Натомість пресслужба Зеленського поширила новину  про його зустріч із діячами культури та мистецтва з нагоди 209 річниці дня народження Шевченка.

 

10 березня голова Комітету Юрій Макаров опублікував у своєму Facebook пост про те, що існуючі номінації вирішили доповнити додатковим конкурсом "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

 

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

 

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

 

У минулому році лауреатами стали режисерка Катерина Горностай з фільмом "Стоп-Земля", Григорій Грабович з циклом статей "Переосмислючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм", Тамара Горіха Зерня з романом "Доця". Пригадати усіх цьогорічних номінантів Шевченківської премії можна за посиланням.

 

Як повідомляла УМ, цьогорічних лауреатів Шевченківської премії традиційно мали оголосити 9 березня, але вперше в історії незалежної України цього не сталося.