Катастрофа на порозі: ЗАЕС повністю знеструмлена через російські обстріли

10:46, 09.03.2023
Катастрофа на порозі: ЗАЕС повністю знеструмлена через російські обстріли

Наразі терміново необхідні дії міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористів з території Запорізької АЕС. (Фото: Телеграм Енергоатом)

Внаслідок нічних російських обстрілів  Запорізька атомна енергостанція повністю  знеструмлена.
 
Остання українська лінія зв'язку з тимчасово окупованою станцією відключилась після ракетної атаки.
 
Якщо лінію не встигнуть полагодити, є ризик радіаційної аварії.
 
Як інформує УМ, про знеструмлення ЗАЕС повідомили в «Енергоатомі» у четвер, 9 березня, у Телеграм.
 
 На відновлення живлення у фахівців є 10 днів – на стільки вистачить резервного живлення на станції. Зараз на ЗАЕС діють генераторні системи.
 
«Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу», – повідомили у прес-службі «Енергоатому».
 
Через окупацію енергостанції та втручання «Росатому» в роботу ЗАЕС, українські фахівці мають обмежені можливості для підтримання станції у безпечному режимі. В «Енергоатомі» додали, що через російські обстріли всі українські АЕС розвантажили потужність – ранкові показники всіх енергоблоків тримаються на 4700 МВт.
 
ЗАЕС вже вшосте переходить у режим блекауту з початку повномасштабної війни. 
 
Як повідомляла УМ, всю ніч та ранок рф бомбила міста України: випущено 81 ракету.