Схвалено механізм примусової евакуації дітей із зон бойових дій – Кабмін

16:27, 07.03.2023
Схвалено механізм примусової евакуації дітей із зон бойових дій – Кабмін

Чимало українських батьків перебуваючи зі своєї родиною у зоні бойових дій не усвідомлюють до кінця на яку небезпеку н7аражають своїх дітей.

Механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій схвалив у вівторок, 7 березня, Кабінет міністрів  України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила 7 березня пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій на сайті відомства.

Рішення ініціював і розробив Координаційний штаб із питань обов'язкової евакуації населення, питання захисту дітей та їхньої евакуації з особливо небезпечних територій на контролі у віцепрем'єрки Ірини Верещук.

 

Наразі обов'язкову евакуацію проводитимуть на підставі рішення обласних військових адміністрацій, погодженого з органами військового командування та Координаційним штабом з питань обов'язкової евакуації.

 

Примусову обов'язкову евакуацію дітей проводитимуть за супроводом одного з батьків, людини, яка їх замінює, або іншого законного представника.

 

«Діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них — на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя», — заявили в Мінреінтеграції.

 

За словами Ірини Верещук, рішення уряду має спонукати батьків більш відповідально ставитись до питання евакуації дітей. У відомстві уточнили, що зараз під критерії примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає лише Бахмут.

 

Заступник мера Бахмута Олександр Марченко 5 березня казав, що в Бахмуті залишаються близько 4000−4500 людей, але їх важко вмовити виїхати. Ірина Верещук 7 березня сказала, що серед них приблизно 38 дітей.

 

Із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинула 461 дитина, ще 927 дітей дістали поранення. Офіс генпрокурора заявив, що ці цифри не є остаточними. Триває фіксація злочинів російських окупантів у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих і звільнених територіях.

 

Як повідомляла УМ, на російському телеканалі RT закликали вбивати українських дітей