«Ми відповімо»: Байден про постачання Китаєм зброї в Росію

07:56, 25.02.2023
«Ми відповімо»: Байден про постачання Китаєм зброї в Росію

Байден переконаний, що мирний план Китаю вигідний тільки росії

Президент США Джо Байден припустив, що запропонований Китаєм "мирний план" піде на користь лише Росії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СNN.

 

«Якщо Путін аплодує йому, то як це може бути добре? Я не побачив у плані нічого, що вказувало б на те, що реалізація китайського плану була б вигідна комусь, окрім Росії», - сказав Джо Байден.

 

Окрім критики мирного плану, президент США відверто відкинув ідею про те, що Китай може бути посередником у мирних переговорах між Україною і Росією. Таку ідею президент США назвав ірраціональною.

 

«Ідея про те, що Китай буде вести переговори про результати війни, яка є абсолютно несправедливою для України, просто нераціональна»,- сказав Байден.

 

Президент США обіцяє, що Штати "відреагують" в разі постачання летальної зброї Китаєм Росії, проте "не очікує", що Китай зробить це, незважаючи на попередження.

 

«Я не очікую… великої ініціативи з боку Китаю щодо надання зброї Росії. Це була б та сама межа... Іншими словами, ми наклали суворі санкції на будь-кого, хто це зробив (надав РФ зброю – ред.)»,-додав Байден.

 

Проте, щодо передачі американських винищувачів F-16., президент США переконаний, що Україна їх зараз не потребує.

 

«Ми надаємо Україні те, що наші досвідчені військові вважають потрібним зараз. Є потреба у танках, артилерії, протиповітряній обороні, HIMARS», – зазначив глава Білого дому.

 

Водночас політик підкреслив, що США надсилають Україні те, що потрібно для забезпечення можливості успіхів навесні, влітку та на початку осені. Відповідаючи на питання, чи можна це розцінювати як остаточну відмову надавати Україні винищувачі, президент відповів, що неможливо точно знати, що потрібно буде для української оборони в майбутньому.

 

«На даний момент, на думку наших військових, немає достатніх підстав для того, щоб надавати F16», – резюмував американський лідер.

 

Раніше колишня речниця Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що  надання Україні винищувачів F-16 є першочерговим завданням. Також у США розповіли подробиці питання передачі Україні ATACMS та літаків F-16.

 

Відомо, що Україна офіційно попросила літаки F-16 у Нідерландів.



Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив повідомлення ЗМІ про те, що Китай обговорює можливість надання Росії летальної військової допомоги, яка може бути спрямована для підтримки агресії в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Президент США Джо Байден таємно прибув з офіційним візитом до Києва у понеділок, 20 лютого.

 

Під час несподіваного візиту до України в понеділок 20 лютого президент Джо Байден оголосив про виділення пів мільярда доларів додаткової допомоги Україні.