Британія надасть ЄС сучасні винищувачі, в обмін на радянські літаки для ЗСУ

15:48, 24.02.2023
Британія надасть ЄС сучасні винищувачі, в обмін на радянські літаки для ЗСУ

Міністр оборони Бен Уоллес (ліворуч) зустрічає українських військових під час візиту до табору Бовінгтон 22 лютого в Дорсеті, Англія. ( (Фото: Бен Бірчалл/Getty Images)

Бен Воллес, Міністр оборони Великої Британії заявив, що Сполучене Королівство готове передати винищувачі європейським союзникам, які готові передати Україну старі радянські літаки.

 

Як інформує УМ, про це пише CNN.

 

За його словами, деякі європейські країни мають радянські літаки МіГ 29 та Су-24.

 

«Якщо вони хочуть їх передати, ми можемо використовувати наші винищувачі для їхнього убезпечення», — сказав Воллес.

 

Він додав, що Велика Британія працює над відновленням своїх запасів боєприпасів, бо її запаси вичерпані після вторгнення росії в Україну.

 

«Ця війна в Україні та те, як росія воює, показали всьому Заходу, що наші запаси протягом останніх трьох десятиліть часто несли на собі основний тягар скорочення оборони, і ми маємо їх відновити», — зазначив британський міністр.

 

13 лютого генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс може надати Україні сучасні бойові літаки для самозахисту. Також він наголосив, що Україна потребує термінової допомоги в озброєнні, оскільки росія, схоже, уже розпочала масштабний наступ.

 

Наприкінці січня в Польщі заявили, що готові передати Україні винищувачі F-16 у координації з союзниками по НАТО. Британія вже погодилася почати навчати українських пілотів-винищувачів, але конкретики щодо надання винищувачів немає.

 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україна зможе отримати винищувачі Eurofighter Typhoon лише після війни.

 

За даними ЗМІ, Італія також розглядає можливість передати Україні пʼять бойових літаків. Але першою це не робитиме.

 

Як повідомляла УМ, жодна країна, наразі, не зобов'язалася передати Україні винищувачі, проте Британія вже оголосила про навчання українських пілотів.