У Варшаві Байден радиться з «Бухарестською дев’яткою»

13:02, 22.02.2023
У Варшаві Байден радиться з «Бухарестською дев’яткою»

Після зустрічі у Польщі 22 лютого з «Бухарестською дев’яткою» турне Байдена до Європи завершиться.

Візит до Європи, який Президент США Джо Байден розпочав 20 лютого несподіваним відвіданням Києва, завершує зустрічі у Варшаві 22 лютого переговорами з представниками країн так званої «Бухарестської дев’ятки» - союзниками зі східного краю НАТО і ЄС.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють світові ЗМІ.

 

«Бухарестська дев’ятка» сформувалася у відповідь на початок російської війни проти України 2014 року, коли Росія окупувала український Крим і почала інтервенцію на Донбасі.

 

Група об’єднує Болгарію, Румунію, Угорщину, Словаччину, Чехію, Польщу, Литву, Латвію і Естонію - держави, які у більшості виявилися найгучнішими на європейському континенті прибічниками України і ключовими донорами військової, економічної та гуманітарної допомоги українцям після нового російського вторгнення в Україну 2022 року.

 

Президент Байден під час виступу у Варшаві 21 лютого особливо подякував Польщі за її зусилля у протидії російській агресії, зокрема за польську військову та економічну допомогу Україні на приблизно $3,8 мільярда і за прихисток для мільйонів українських біженців.

 

З країн «Бухарестської дев'ятки» лише уряд Угорщини на чолі зі звинувачуваним в автократичних тенденціях Віктором Орбаном вирішив, що надаватиме тільки гуманітарну допомогу і заперечує навіть транзит в Україну зброї від інших держав.

 

Віктор Орбан на відміну від європейських союзників заявляє про готовність до співпраці Москвою, хоча Угорщина була змушена приєднатися до санкцій ЄС щодо Росії.

 

Замість Орбана у Варшаву прибула президентка Угорщини Каталін Новак, яка належить до урядової орбанівської партії Фідес.

 

Джо Байден напередодні зустрівся у Варшаві з президенткою Молодови Маєю Санду.

 

Як повідомляла УМ, Нокдаун перед нокаутом: Адміністрація Джо Байдена підтримуватиме Україну до повної перемоги.