На Київщині затримали старосту селища: «зливав» маршрути для наступу на столицю

11:12, 21.02.2023
На Київщині затримали старосту селища: «зливав» маршрути для наступу на столицю

Зрадник не тільки повідомляв інформацію росіянам, а й супроводжував невідомими їм маршрутами

Контррозвідка Служби безпеки викрила у Київській області ще одного ворожого поплічника. Ним виявився староста селища Озера Гостомельської громади, який з початком російського вторгнення не тільки підтримав загарбників,  а й супроводжував ворожі війська, щоб прорватися до Києва. У ході слідчо-оперативних дій СБУ старосту затримано.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Служба безпеки України.

 

Встановлено, що, підтримавши загарбників та запропонувавши їм свою допомогу у війні проти України, 24 лютого 2022 року чоловік зорієнтував на місцевості російські війська під час спроби їхнього наступу на Київ.

 

За даними слідства, саме він надав росіянам маршрути доріг для просування їхніх військових колон у напрямку столиці через Гостомель і Мощун.

Надалі зловмисник супроводжував російські батальйонно-тактичні групи, які штурмували обидва українські селища й намагалися прорватись до Києва.

 

Також під час захоплення територій регіону староста отримав від агресора автомат АК-74С і нарукавну пов’язку білого кольору, що слугувала розпізнавальним знаком російських загарбників. У такому вигляді він особисто брав участь у патрулюванні місцевих населених пунктів та «зливав» ворожому штабу адреси проживання українських патріотів.

 

Крім того, зловмисник організовував «розквартирування» особового складу збройних сил російської федерації в оселях людей, які виїхали з району, та передавав загарбникам комунальний автотранспорт.

 

 

Після звільнення Київської області староста залишився в селищі, сподіваючись уникнути правосуддя, однак був затриманий за місцем свого проживання поблизу Гостомеля.

 

На підставі зібраних доказів слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Як відомо, СБУ затримала в Херсоні директора рекламного агентства, яке виготовляло агітаційні матеріали для організованого російською федерацією псевдореферендуму.

 

Як повідомляла УМ, СБУ затримала у Донецькій області зловмисницю, яка передавала ворогові координати місцевих шкіл та об’єктів критичної інфраструктури з метою наведення на них російських ракет.