СБУ повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП

13:19, 20.02.2023
СБУ повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП

Батюшка "доправився": тепер ним займатиметься СБУ. (Фото: сайт СБУ)

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини керівника Черкаської єпархії УПЦ (МП) у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі.

 

Як інформує УМ, про це 20 лютого повідомили на сайті СБУ.

 

«Митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності та переконань», - сказано, зокрема, в повідомлені. 

 

Крім того, встановлено, що під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких «patriarchia.ru» та «pravmir.ru». У цих публікаціях представники країни-агресора нав’язували ідеї рашизму та популяризували кремлівський режим. Тим самим сприяли загостренню внутрішньої обстановки в регіоні через розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

 

Під час обшуків за місцем проживання митрополита та у приміщенні єпархії правоохоронці виявили:

 

комп’ютерну техніку та мобільні телефони;

мережеве сховище даних та зовнішній накопичувач;

друковані матеріали, які підтверджують злочинні дії.

 

«Наразі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП повідомлено про підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України», - додали у пресслужбі СБУ.

 

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

 

Крім того, вирішується питання щодо кваліфікації дій інших причетних за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників).

 

Як повідомляла УМ, СБУ затримала у Донецькій області зловмисницю, яка передавала ворогові координати місцевих шкіл та об’єктів критичної інфраструктури з метою наведення на них російських ракет.