Байден і Зеленський зустрілися біля Михайлівського собору в Києві

12:10, 20.02.2023
Байден і Зеленський зустрілися біля Михайлівського собору в Києві

Байден та Зеленський під стінами Михайлівського монастиря у Києві. (Скріншот відео)

Президент США Джо Байден таємно прибув з офіційним візитом до Києва у понеділок, 20 лютого.

 

Даний візит був неоголошеним з огляду на безпеку господаря Білого дому.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив кореспондент німецького Bild Юліан Рьопке, а також українські ЗМІ.

 

«Байден у Києві – місті, яке мало вже 360 днів перебувати під контролем Росії. Який сильний знак диктатору Путіну», – написав пан Рьопке.

 

Відомо, що президент США уже зустрівся із Володимиром Зеленським: разом вони були помічені біля Михайлівського собору, де вшанували пам'ять полеглих захисників України. До речі, по всій Україні зараз оголошено повітряну тривогу.

 

ДОПОВНЕНО: Президент Зеленський офіційно підтвердив візит Байдена до Києва та оприлюднив світлину у Telegram:

 

«Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців».

 

 

Приїзд американського президента в Україну став справжньою несподіванкою. Від самого ранку у Києві перекрили центр, також є обмеження руху на Шулявському мосту.

 

Раніше планувалося, що 20 лютого президент США Джо Байден приїде у Польщу, де перебуватиме до 22 лютого. А у вівторок, 21 лютого, Байден має виступити із промовою в королівському палаці Аркади Кубицького.

 

Зазначимо, що Байден не вперше приїжджає до України. На посаді віцепрезидента США в часи повноважень Барака Обами він приїжджав до нашої країни шість разів.

 

А ось безпосередньо президенти США здійснювали візити рідко: востаннє таке було ще в 2008 році – тоді приїжджав Джордж Буш-молодший.

 

Як повідомляла «УМ», 8 лютого, виступаючи перед Конгресом, Байден заявив, що США єдині у підтримці України для протистояння російській агресії і будуть з Україною «стільки, скільки потрібно».

 

20 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Небесної Сотні – сумну річницю розстрілів мирних протестувальників на режимом президента-втікача Віктора Януковича взимку 2014 року. Силове протистояння між силовиками і беззбройними протестувальниками тривало з 18 по 21 лютого 2014 року. Але 20 лютого загинуло найбільше активістів Майдану – 47 осіб.