Ердоган частково визнав помилки влади після землетрусу

15:40, 09.02.2023
Ердоган частково визнав помилки влади після землетрусу

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган приїхав до постраждалих від землетрусу (Фото з відкритих джерел)

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що заздалегідь підготуватися до такого руйнівного землетрусу, що стався на південному сході країни та в сусідній Сирії, було неможливо. Кількість загиблих внаслідок катаклізми у двох країнах сягає 16 тисяч людей, більшість з них —  турки.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє BBC

 

Критики Ердогана вважають, що влада відреагувала на землетрус надто повільно, а підготовлена до нього країна була погано.

 

Президент Туреччини визнав "деякі проблеми", але зараз, за його словами, ситуація під контролем.

 

Лідер найбільшої в країні опозиційної партії Кемаль Киличдароглу з ним не погодився. 

 

«Якщо є одна людина, відповідальна за це, то це Ердоган»,- підкреслив він.

 

Ердоган заявив, що в нинішніх умовах потрібна єдність, а не взаємні обвинувачення. 

 

«У такий період я не можу терпіти, щоб хтось піарився на негативі в своїх політичних інтересах»,- заявив президент, якого часто обвинувачують в авторитарних тенденціях.

 

У Туреччині в травні мають відбутись вибори, на яких позиції Ердогана могли суттєво похитнутись. Проте як на результат вплине трагедія наразі ніхто прогнозувати не береться.

 

Під завалами вже третю ніч залишаються люди, в постраждалих районах температура нижче нуля, тому надії витягнути когось живим все менше. Крім того, ті, хто вижили, залишились без житла та ночують на вулиці. Це загрожує обмороженнями, кажуть у Всесвітній організації охорони здоров'я.

 

«Є реальна небезпека вторинного лиха, яке може завдати шкоди більшій кількості людей, ніж перше, якщо не діяти так само енергійно, як це роблять рятувальники»,- сказав менеджер ВООЗ з ліквідації наслідків землетрусу Роберт Холден.

 

У сусідній Сирії ситуації ще складніша. На кордоні з Туреччиною до землетрусу був відкритий єдиний пропускний пункт Баб ель-Хава. Тепер і він закритий, оскільки дороги, які до нього ведуть, стали непрохідними.

 

В ООН сподіваються, що скоро вдасться відремонтувати дороги. Турецька влада каже, що невдовзі відкриє ще два пропускних пункти.

 

На півночі Сирії залишається останній анклав, який контролює не режим Асада, а опозиція. Розорений багаторічною громадянською війною, він тепер ще й сильно постраждав від землетрусу.

 

В одній лише провінції Ідліб відомо про загибель 1500 людей. В оточенні Асада заявляють, що західні санкції проти режиму погіршують лихо. 

 

«У нас не вистачає бульдозерів, у нас не вистачає кранів, у нас не вистачає нафти, і все через європейські та американські санкції»,- заявила радниця Башара Асада Бутаіна Шабаан.

 

У Туреччині під час землетрусу, який стався зранку 6 лютого, зникла родина із Запоріжжя.

 

Про це украінському ЗМІ розповів родич зниклої родини Сергій Петров.

 

«Донька разом із двома синами поїхали до Твреччини кілька місяців тому. Там родичі живуть, і вони до них поїхали в місто Антак'я. З ними говорив 5 лютого ввечері, а сам землетрус стався о 4-й годині ранку у понеділок, 6 лютого", - розповів батько та дідусь зниклої родини. 

 

За його словами, він знає адресу, де жила донька з дітьми та інші родичі. Наразі там триває розбір завалів. 

 

«Вони мешкали у багатоповерховому будинку і він вщент зруйнований. Там три блоки, вони у другому були. Там була пожежа, її ліквідували»,- додав Петров. 

 

Його доньці Юлії - 46 років, онукам - 10 років Захару та 5 - Матвію.  Чоловік Юлії військовослужбовець, він поранений і зараз перебуває у шпиталі.

 

«Він виписується із шпиталю, отримав дозвіл на виїзд. Має забрати родину, хоч в якому стані вони будуть. Ми зараз працюємо з посольством, аби вони надали документи, які б підтвердили те, що родина була в цьому місті»,- розповів Сергій.

 

Як повідомляла УМ, у Туреччині Посольство України розшукало шістьох українців, які вчора не виходили на зв‘язок після землетрусу.