На Одещині та Буковині митники не пропускали гумдопомогу без хабарів

16:28, 03.02.2023
На Одещині та Буковині митники не пропускали гумдопомогу без хабарів

За безперешкодне проходження митного контролю митники просили відкат

В Одеській та Чернівецькій областях СБУ потрусила митників, які вимагали «відкати» у тисячі доларів за ввезення в Україну товарів, у тому числі гуманітарної допомоги для українських захисників.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Служби безпеки, пресслужба Одеської обласної прокуратури, пресслужба Чернівецької обласної прокуратури. 

 

На Одещині викрито посадовців митних постів «Одеса-порт» та «Білгород-Дністровський». За даними слідства, державний інспектор відділу митного оформлення "Одеса-порт" вимагав від представника благодійного фонду хабар за вплив на свого колегу – службовця іншого митного посту щодо нестворення митницею штучних перешкод при оформленні гумдопомоги для українських захисників.

 

 

Співробітник митниці заявив, що його "послуги" вартуватимуть від 500 до 700 доларів США за кожний автомобіль з вантажем. Представник фонду повинен був завчасно повідомити його про час проїзду та перелік вантажу.

 

Правоохоронці затримали митника одразу після одержання другої частини хабара.

 

Йому повідомлено про підозру за фактом вимагання та одержання 1200 доларів США неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 3 ст. 369-2 КК України). Вирішуються питання щодо обрання запобіжного заходу та відсторонення від посади.

 

Крім того, повідомлено про підозру керівнику одного з митних постів Чернівецької митниці. За версією слідства, він налагодив схему одержання систематичного прибутку за нестворення штучних перешкод при розмитненні товарів. Оформлення митної декларації коштувало 1000 доларів США. 

 

Щоб убезпечити себе, митник вирішував питання через посередника – свого колишнього співробітника, який долучив до протиправної діяльності ще одну особу. Саме посередники вели прямі перемовини з підприємцями та "збирали касу".

 

СБУ повідомляє, що серед посередників – колишній працівник митниці, який раніше вже притягувався до відповідальності за корупцію.

 

Зокрема, у листопаді минулого року правоохоронці задокументували факт одержання 3000 доларів США, а 1 лютого цього року посередника було затримано у Києві після одержання 12 тисяч доларів США. За вказану суму компанції обіцяли оформлення за зниженим митним платежем ввезеного на територію України парафінового воску.

 

Йому та одному з посередників повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України).

 

За різні суми хабарів він «гарантував» підприємцям не створювати штучні перешкоди під час митного оформлення комерційних вантажів.

 

До протиправної діяльності залучив двох знайомих як посередників для отримання неправомірної вигоди. Серед них – колишній працівник митниці, який раніше вже притягувався до відповідальності за корупцію. 

 

Співробітники СБУ задокументували факт передачі зловмисникам першої частини хабаря у розмірі 3 тис. дол. за безперешкодне оформлення трьох митних декларацій. 

 

Правоохоронці затримали посередника у Києві на одержанні 12 тис. дол. – другої частини неправомірної вигоди. За ці гроші посадовець обіцяв без «зайвих» питань оформити підприємцю оптову партію товарів широкого вжитку.

 

Двом фігурантам – організатору схеми та його поплічнику – повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

 

Як повідомляла УМ, Бюро економічної безпеки та Служба безпеки України повідомили про підозру одній з фігуранток кримінального провадження про привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".