Власник «ПВК Вагнера» Пригожин офіційно підозрюється у воєнних злочинах

10:27, 03.02.2023
Власник «ПВК Вагнера» Пригожин офіційно підозрюється у воєнних злочинах

У "кухаря" путіна - власника «ПВК Вагнер» Євгена Пригожина руки по лікті в крові.

У Офісі генерального прокурора власнику «ПВК Вагнера» Євгену Пригожину оголосив підозру. Його вважають відповідальним за тисячі воєнних злочинів в Україні.

 

Як інформує УМ, про це 3 лютого повідомив генпрокурор Андрій Костін у своєму Facebook.

 

Слідство встановило, що Пригожин отримав повноваження щодо вербування, підготовки та управління найманцями для використання їх у війні в Україні.

 

«Керівник цієї ПВК безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Він відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу кремля вирішує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених. Раніше засуджений за розбій, сьогодні він — герой росії. Злочинна «еліта» терористичного режиму», — зазначив Костін.

 

Він також розповів, що прокурори вже допитали двох колишніх «вагнерівців», які наразі перебувають у Євросоюзі. Триває перевірка на причетність до воєнних злочинів ще одного «вагнерівця», який перебуває у Норвегії.

 

Російська «ПВК Вагнера» бере активну участь у війні проти України та задіяна не лише в боях, але й у розбудові оборонних укріплень на окупованих територіях. Також «вагнерівці», ймовірно, відповідальні за низку страт полонених на відео та воєнні злочини.

 

У листопаді депутати ЄС запропонували визнати «ПВК Вагнера» терористичною організацією. Відповідний законопроєкт розглядають і в США. У грудні Державний департамент США вніс «ПВК Вагнера» у список організацій, що викликають «особливе занепокоєння», а 26 січня Міністерство фінансів США визнало російську «ПВК Вагнера» транснаціональною злочинною організацією та запровадило нові санкції проти неї та тих, хто її підтримує.

 

Як повідомляла УМ, «Вагнерівців» на фронті до 50 тисяч голів та Путін віддає перевагу опонентам Пригожина.