Україна обурена негуманним ставлення у Грузії до Саакашвілі

13:47, 02.02.2023
Україна обурена негуманним ставлення у Грузії до Саакашвілі

Україна вимагає від Грузії припинити знущатись над Міхеілом Саакашвілі та віддати його (Фото: Фейсбук Mikheil Saakashvili)

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест щодо негуманного поводження із громадянином України Міхеілом Саакашвілі, який утримується за ґратами в Грузії.

 

Як інформує УМ, відповідну заяву 2 лютого оприлюднило на сайті Міністерства закордонних справ України.

 

«У найгірших традиціях НКВС СРСР грузинська влада застосовує до Міхеіла Саакашвілі психологічне та фізичне насильство, відмовляє йому в терміново необхідній медичній допомозі, свідомо створюючи безпосередню загрозу його життю», — заявило МЗС.

 

Україна закликає грузинську владу негайно припинити знущатися над Міхеілом Саакашвілі та передати його Україні.

 

«Грубе порушення прав людини щодо українського громадянина йде в розріз із задекларованим курсом Тбілісі на здобуття членства в ЄС, свідчить про згортання демократії в Грузії. Не грайтеся із життям людини заради політичної помсти», - додали в МЗС.

 

МЗС України також звернулося до іноземних урядів та міжнародних організацій стати публічно на захист українського громадянина, колишнього президента Грузії, життя якого опинилося під загрозою через політичні репресії з боку грузинської влади.

 

Нагадаємо, що громадянина України Міхеіла Саакашвілі затримали у Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією. Стаття за незаконний перетин кордону Грузії передбачає до пʼяти років позбавлення волі.

 

Як повідомляла УМ, Саакашвілі заповів поховати його серце в Києві.