До Авакова «завітали» з обшуками СБУ та ДБР

11:57, 01.02.2023
До Авакова «завітали» з обшуками СБУ та ДБР

Екс очільник МВСдосить спокійно прореагував на проведені в нього обшук. (Фото: Фейсбук Арсен Аваков)

В ексочільника МВС Арсена Авакова провели обшуки Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Аваков у ЗМІ.

 

Справа стосується закупівлі французьких гелікоптерів Airbus.

 

«Закінчили обшук щодо аварії вертольота. Дивилися контракти Airbus 6 річної давнини. Певна річ - нічого. Контракти ж затверджувалися урядом і парламентом. Коректно вели, хоч і безглуздо. Формально відпрацювали версію», - розповів пан Аваков.

 

Нагадаємо, що 29 травня 2018 року в Парижі між урядами України та Франції було підписано угоду загальною вартістю 552 млн євро щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту.

 

За умовами угоди, французька сторона в два етапи мала поставити в Україну спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. З них, 21 гелікоптер – моделі Н225 – гвинтокрили, які мають вантажопідйомність більше 10 тонн.

 

Центр транспортних стратегій зазначав, що з 55 французьких вертольотів, призначених для закупівлі для українського міністерства внутрішніх справ, 21 гелікоптер уже був у користуванні.

 

Вранці 18 січня 2023 року в Броварах Київської області впав гвинтокрил ДСНС. В результаті катастрофи загинуло вище керівництво Міністерства внутрішніх справ: глава МВС Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та державний секретар МВС Юрій Лубкович. Загалом 14 жертв, серед яких 1 дитина. Гвинтокрил, що впав, був переданий Україні у серпні 2020 року.

 

СБУ розглядає кілька основних версій трагедії: порушення правил польоту (помилка пілота); технічна несправність гелікоптера; диверсія.

 

Як повідомляла УМ,  у Коломойського в домівці відбувається обшук.