Індекс сприйняття корупції: Україна піднялася у рейтингу на один бал

11:40, 31.01.2023
Індекс сприйняття корупції: Україна піднялася у рейтингу на один бал

1 бал – це вкрай мало. Взагалі в СРІ такий показник вважається в межах похибки і повинен розглядатися лише в динаміці: якщо країна протягом кількох років додавала до своїх показників по 1-3 бали, можна говорити про реальний прогрес у її боротьбі з ко

У рейтингу «Індекс сприйняття корупції», складеному організацією Transparency International за 2022 рік, Україна піднялася, тим самим посиливши свої позиції в боротьбі з корупцією.

 

Як інформує УМ, про це свідчить опублікований рейтинг Transparency International.

 

Як зазначається, Україна посіла 116-те місце зі 180 країн, набравши 33 бали. В 2021 році Україна посіла 122-ге місце.

 

Укладачі рейтингу наголосили, що незважаючи на низькі показники, постраждала від війни Україна є однією з небагатьох країн, яка значно покращила свої результати, набравши вісім балів з 2013 року. Країна давно бореться із системним зловживанням владою, але зробила важливі кроки для покращення контролю та підзвітності, йдеться у звіті.

 

За словами регіональної радниці Transparency International у Східній Європі та Центральній Азії Алтинай Мирзабекової, повномасштабне вторгнення росії в Україну стало «найжорстокішим результатом нестримної корупції та клептократії» за весь 2022 рік.

 

«Російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року стало яскравим нагадуванням про загрозу, яку становлять корупція та відсутність підзвітності уряду для глобального миру та безпеки», – йдеться у звіті.

 

В організації зазначили, що російські клептократи накопичили свої статки, засвідчивши вірність президенту володимиру путіну в обмін на вигідні урядові контракти та захист своїх економічних інтересів.

 

«Відсутність будь-яких обмежень для влади путіна дозволила йому безкарно переслідувати свої геополітичні амбіції. Цей напад дестабілізував європейський континент, загрожуючи демократії та вбиваючи десятки тисяч», – йдеться у звіті.

 

Загалом найменш корумпованою країною, за версією Transparency International, стала Данія. Друге місце посіли Фінляндія та Нова Зеландія, далі йдуть Норвегія та Сінгапур.

 

росія посіла 137-ме місце.

 

Як повідомляла УМ, Корупція на генераторах: НАБУ повідомило деталі справи заступника міністра Лозинського.