Мережу біоетанольних заводів планують побудувати в Україні

11:45, 29.01.2023
Мережу біоетанольних заводів планують побудувати в Україні

Високотехнологічне підприємство перероблятиме відходи сільського господарства.

У Одеській області наприкінці 2023 року розпочнеться будівництво першого сучасного біоетанольного заводу. Його будуватимуть для енергетичної компанії «Газтранзит». Орієнтовна сума інвестицій у проєкт становить 30-35 млн євро. Згодом планується будівництво ще трьох у різних регіонах України, зокрема на Львівщині.

 

Як інформує УМ, про це повідомив керівник компанії «АБ АГРО ПРОДЖЕКТ ГРУП» Олександр Бататін.

 

«Потенціал нашої економіки — це 30 заводів глибокої переробки (біопереробки) агросировини в різних регіонах країни. Зокрема, у Львівській області розглядається варіант такого підприємства.

 

Коротке логістичне плече з експортними ринками дасть змогу отримати більш високорентабельне підприємство. Підприємства з глибокої переробки одразу будуються нашою компанією експортно орієнтованими», — зазначив Олександр Бататін.

 

Заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Орест Гринів пояснив, що йдеться про глибоку переробку відходів сільського господарства, в якій використовуються мікроорганізми. На першому етапі планується переробляти пшеницю, згодом — мелясу (відходи з переробки цукрових буряків), целюлозу тощо.

 

«Біоетанольний завод — це високотехнологічне підприємство. Біоетанол має високу додану вартість. Розміщення підприємства на Львівщині спростить експорт продукту до країн ЄС. Це економічно вигідно. Також таке розміщення — це безпекове питання інвестпроєкту», — говорить Орест Гринів.

 

Як повідомляла УМ, в Черкаській області будують завод із виробництва круп.